Engelse inbreker in maatpak riskeert vijf jaar cel

19/03/18 om 20:42 - Bijgewerkt om 20:41

Een 57-jarige Brit heeft zich voor de correctionele rechtbank van Veurne moeten verantwoorden voor 49 inbraken en 24 pogingen tot inbraak.

Engelse inbreker in maatpak riskeert vijf jaar cel

© Getty Images/iStockphoto

Peter H. droeg steeds een maatpak, toen hij de feiten pleegde. Het openbaar ministerie vorderde vijf jaar effectieve gevangenisstraf.

De professionele inbreker gebruikte in totaal 24 valse namen en verhuisde telkens toen de grond hem te heet onder de voeten werd. Op die manier bleef hij jarenlang uit de greep van de speurders. Half maart 2016 werd Peter H. uiteindelijk toch opgepakt, toen hij in de Antwerpse Diamantwijk een partij gestolen juwelen wilde doorverkopen.

In zijn eerste verhoren speelde de verdachte onmiddellijk open kaart. De man uit de buurt van Londen bekende maar liefst 100 tot 150 inbraken te hebben gepleegd. De politie kon hem tijdens het onderzoek linken aan 49 inbraken en 24 pogingen tot inbraak. H. sloeg vaak toe aan de kust, maar pleegde ook feiten in bijvoorbeeld het Gentse en het Antwerpse. Op het proces stelden zich een dertigtal slachtoffers burgerlijke partij. Ze eisten schadevergoedingen van alles samen meer dan 100.000 euro.

De verdediging benadrukte dat de zogenoemde maatpakinbreker alle feiten eerlijk heeft opgebiecht. Meester Nadia Lorenzetti verwees ook naar zijn blanco strafblad in België en vroeg om een gevangenisstraf met uitstel. Na zijn vrijlating zal H. sowieso ook in Engeland nog een celstraf moeten uitzitten.

Ten slotte moesten ook enkele andere beklaagden zich verantwoorden voor hun aandeel in de zaak. Drie helers riskeren voor hun rol celstraffen van twee jaar tot 40 maanden. Voor een ex-partner van Peter H. werd een jaar gevangenisstraf gevorderd.

De rechter doet op 24 april uitspraak.

Meer nieuws uit

Lees meer over:

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!