Eigenaar en boekhouder veroordeeld voor uitbuiting nachtwinkeluitbaters

Redactie KW

Het openbaar ministerie heeft op de rechtbank van Ieper vier jaar cel gevorderd tegen een Pakistaan die zich moet verantwoorden voor het uitbuiten van uitbaters van winkels.

Ook een boekhouder uit Staden staat mee terecht in de zaak.

De 43-jarige man uit Pakistan baatte verschillende nachtwinkels uit in de regio. Hij maakte de mensen die hij daarin tewerkstelde medevennoot door hen 5 procent van de aandelen te verkopen. Volgens het openbaar ministerie liet de Pakistaan zijn mensen heel veel uren draaien en moesten ze nog poetsen ook. Hij maakte 22 slachtoffers en hij riskeert een celstraf van 4 jaar effectief en een geldboete van 132.000 euro. Ook wordt een verbeurdverklaring van een vermogensvoordeel van meer dan 200.000 euro gevorderd. De beklaagde zou zich ook schuldig hebben gemaakt aan mensenhandel, valsheid in geschrifte, verduistering en poging schijnhuwelijk. De man zegt dat er in enkele gevallen wel sprake kan zijn geweest van schijnzelfstandigheid, maar hij ontkent de andere beschuldigingen.

In de zaak staat ook een boekhouder uit Staden terecht. Die zou volgens de openbare aanklager mee in de constructie hebben gezeten, maar de man ontkent dat. Hij zou enkele wat boekhoudkundige diensten hebben verleend. Vonnis op 8 januari.

(CMW)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier