Duo riskeert drie jaar cel voor 30 fietsdiefstallen in Oostende en Brugge

© Getty Images/iStockphoto
Redactie KW

Bij de start van de zomer van vorig jaar werd Oostende geteisterd door een plaag van fietsdiefstallen. De daders hadden het telkens gemunt op dure elektrische fietsen en plooifietsen. De meeste fietsen werden gestolen aan het zwembad.

Op 29 juni herkende een alerte agent Ionel N. (36) en Augustin F. (29) op basis van camerabeelden van eerdere feiten. Hij hield het duo staande en ze bleken in het bezit van een tang om fietssloten door te knippen. “De beklaagden gingen telkens op dezelfde manier te werk“, verduidelijkte de procureur dinsdag in de correctionele rechtbank.

Ze knipten het slot door en lieten de fiets eerst staan. Even later keerden ze terug en reden ze ermee weg. De gestolen fietsen werden met een busje naar Brussel gebracht waar ze verkocht werden op de zwarte markt. De zender in elektrische fietsen dekten ze af met aluminiumfolie om het signaal te blokkeren. Dit bewijst hoe professioneel zij te werk gingen.”

De procureur vroeg drie jaar cel voor het duo, dat sinds zijn arrestatie in de cel zit. Ionel N. liep eerder al zeven veroordelingen op voor diefstallen. Maar dat hij vanuit Roemenië speciaal naar België afzakte om te stelen ontkende zijn advocaat met klem. “Mijn cliënt woont al tien jaar met zijn gezin in Brussel. Hij vond geen vast werk en om zijn gezin te onderhouden begon hij te stelen. Hij heeft zeer veel spijt over wat hij deed.” De twee mannen vroegen allebei een celstraf met uitstel.

De uitspraak volgt op 19 maart.

(AFr)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier