Drugs Expertise Team Westhoek biedt hulp aan druggebruikers

" We mogen het drugsprobleem in de Westhoek niet onderschatten", vertellen Annelien Catteeuw van DET Westhoek en Wim Vens van De Sleutel. (Foto EF)
Redactie KW

Meer dan 2.500 mensen per jaar uit het arrondissement Ieper gebruiken cannabis. Dat blijkt uit cijfers van hulporganisatie De Sleutel. Het Drugs Expertise Team Westhoek luistert naar vragen van druggebruikers en hun omgeving en biedt hulp.

Wim Vens (44) is psycholoog en afdelingshoofd van De Sleutel in Brugge. Samen met Kompas, een andere organisatie rond drughulpverlening die zich meer op Zuid-West-Vlaanderen richt, startte De Sleutel anderhalf jaar geleden een initiatief: het DET Westhoek, voluit Drugs Expertise Team. “We zochten naar een stevige voordeur voor zorgpartners, zoals OCMW’s, CAW’s, psychiatrische afdelingen, maar ook voor de druggebruikers”, vertelt Wim. “In de Westhoek was er weinig hulpverlening en zijn er lange wachtlijsten. Zo gingen we op zoek naar een nieuw platform. DET Westhoek zit in Ieper in de Oude Houtmarktstraat en heeft ook een wekelijkse zitdag in Poperinge en Diksmuide. In dit uitgestrekt gebied is het voor mensen soms moeilijk om zich te verplaatsen, daarom kozen we voor verschillende locaties. Wie met een vraag zit over drugs of hulp wil, kan ons contacteren.”

Orthopedagoge Annelien Catteeuw (30) werkt bij DET Westhoek. “Onze doelstelling is om vroeg te gaan detecteren. Vaak komen mensen heel laat in de hulpverlening terecht. Hoe vroeger we erbij zijn, hoe groter de kans dat ze van hun probleem af raken”, aldus Annelien. “Ik ben elke voormiddag bereikbaar voor druggebruikers, mensen uit hun omgeving of zorgpartners die een vraag hebben. Afhankelijk van de vraag bekijken we of telefonisch advies volstaat of dat er een gesprek zal plaatsvinden. Verder zijn we ook gespecialiseerd in het coachen.”

Verdere drugzorg

“Er is altijd zorg nodig. Als het enkel experimenteren is met drugs, is er niet meteen behandeling nodig, maar is het wel belangrijk om op de gevaren te wijzen. Men denkt vaak veel te weten over de producten, maar we merken dat ze toch veel risico’s onderschatten. In het eerste jaar hadden we 280 unieke cliënten, voor 248 personen regelden we een afspraak en er kwamen er 216 opdagen. Er zijn 194 zaken afgehandeld, 64 procent is doorverwezen naar verdere drugzorg. Een kleine 20 procent haakte af. Dit jaar zitten we aan 88 meldingen, dat zijn er dus 40 per maand.”

Alcohol behoort niet tot het domein van DET Westhoek. “Alcohol is een harddrug, maar het is legaal vanaf 16 en voor sterke dranken vanaf 18. Van ons gaat het enkel over illegale middelen. Maar het komt vaak voor dat er ook een alcoholprobleem is en dat nemen dan zeker op in het dossier.”

“Cannabis gezonder dan een sigaret? Een joint bevat soms tot 20 keer meer teer dan een sigaret”

“Vooral bij jongeren is cannabis populair. Ze experimenteren er mee en het raakt wijd verspreid”, gaat Wim verder. “Niet alle jongeren gebruiken, maar er is wel een grote beschikbaarheid. Sensibiliseren is cruciaal, want er bestaan veel misvattingen rond cannabis. Velen denken dat het gezonder is dan een sigaret, maar dat is een indianenverhaal. Een joint bevat soms tot 20 keer meer teer. Verder heeft cannabis een grote impact op de emotionele ontwikkeling. Soms beseffen jongeren niet dat het om een illegaal middel gaat. De lichamelijke verslaving is beperkt, maar het is een emotieversterker en het kan onrust veroorzaken. Uit prevalentiecijfers rond cannabisgebruik blijkt dat er jaarlijks meer dan 2.500 mensen cannabis gebruiken in de het arrondissement Ieper, van wie meer dan 865 uit Ieper. “

Synthetische drugs

Volgens de drugscel van de lokale recherche van Arro Ieper zijn er enkele tendensen. “Er worden meer amfetamines en synthetische drugs op internet gekocht. Verder is er een lichte stijging van cocaïne, een toename van cannabisgebruik bij minderjarigen en een daling van speed. Heroïne blijft op hetzelfde peil, dit komt steeds in dezelfde milieus voor”, vertelt communicatieconsulent Glenn Verdru. In 2017 waren er 314 drugsmisdrijven in de politiezone, 39 delicten meer dan vorig jaar en even veel als in 2013. De grootste stijger is de drugshandel (99, +33). Het bezit (199, +4), gebruik (13, +1) en andere (3, +1) blijven status quo.

(AP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier