Drie West-Vlaamse hooligans in de cel voor rellen na Club Brugge – Antwerp

Redactie KW

De Brugse onderzoeksrechter heeft drie hooligans van Club Brugge aangehouden voor hun rol in de rellen na de wedstrijd Club Brugge-Antwerp.

Dat meldt het parket van West-Vlaanderen, afdeling Brugge. Bij de rellen raakten twaalf politiemensen gewond en werd veel schade aangericht.

Op 22 oktober kwam het na de voetbalwedstrijd Club Brugge-Antwerp tot zware rellen op de Gistelse Steenweg in Sint-Andries Brugge. De relschoppers zorgden voor heel wat schade aan woningen en voertuigen. De politie werd bekogeld met allerhande projectielen waardoor maar liefst twaalf politiemensen verwondingen opliepen. Meerdere schilden en helmen van de politie werden tijdens de rellen vernield of beschadigd.

Om de daders te identificeren werden de beschikbare camerabeelden van de helikopter van de federale politie grondig geanalyseerd. De speurders maakten ook gebruik van de beelden die door omwonenden en getuigen aan de Brugse politie bezorgd werden. “Op die manier kon de betrokkenheid van de drie verdachten met 100 procent zekerheid aangetoond worden”, aldus procureur Yves Segaert-Vanden Bussche.

Op die manier kon de betrokkenheid van de drie verdachten met 100 procent zekerheid aangetoond worden

De drie verdachten werden maandagochtend door de politie opgepakt. Ondertussen zijn ze alle drie aangehouden door de onderzoeksrechter. Het gaat om West-Vlamingen die tot de harde kern van Club Brugge behoren. Björn F. (35) uit Oostkamp staat al jarenlang bekend als voetbalhooligan. Hij werd al meermaals veroordeeld voor opzettelijke slagen en verwondingen en werd ook al gestraft door de Voetbalcel van Binnenlandse Zaken. Bovendien is F. een van de hoofdverdachten in het onderzoek naar de vechtpartij na Club Brugge-Napoli. Na die Europa League-wedstrijd in november 2015 werden Italiaanse fans op de Eiermarkt aangevallen door een bende Club-hooligans. Woensdag buigt de Brugse raadkamer zich over de verwijzing naar de correctionele rechtbank van in totaal 17 verdachten.

De tweede verdachte werpt zich de jongste twee jaar steeds meer op als een risicosupporter. Brian V. (23) werd al enkele keren gesanctioneerd voor inbreuken op de Voetbalwet. Momenteel ondergaat de Roeselarenaar een autonome probatiestraf. Net als F. wordt hij nu verdacht van bendevorming, opzettelijke slagen aan politieambtenaren en gewapende weerspannigheid in bende. Kevin D. (30) tenslotte werd aangehouden voor bendevorming, weerspannigheid in bende en vernieling. De Zedelgemnaar zou verantwoordelijk zijn voor het vernielen van het rode autootje van een schoenmaker. In de nasleep van de rellen hield Club Brugge een crowdfunding om dat slachtoffer te vergoeden.

Vrijdag zal de raadkamer in Brugge beslissen of de drie verdachten langer in de gevangenis moeten blijven. Het onderzoek naar de feiten blijft uiteraard lopen. “Het is onze intentie om zoveel mogelijk betrokkenen bij de rellen te identificeren en te vervolgen, zodat zij voor hun wangedrag passend kunnen bestraft worden en alle benadeelden een vordering tot schadeloosstelling zullen kunnen instellen tegen de verantwoordelijken”, klinkt het bij het parket.

(BELGA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier