Drie jaar cel voor oplichtster die zich uitgaf voor onderzoeksrechter

Redactie KW

De Brugse correctionele rechtbank heeft een 63-jarige Antwerpse vrouw veroordeeld tot drie jaar effectieve celstraf voor grootschalige feiten van oplichting. Gina H. gaf zich onder andere uit voor een Brusselse onderzoeksrechter en moet aan haar slachtoffers in totaal ruim 660.000 euro betalen. Het openbaar ministerie had minstens vier jaar effectieve gevangenisstraf gevorderd.

De bal ging aan het rollen toen Christine V. in mei 2017 klacht indiende tegen de beklaagde. De vrouw uit Knokke had samen met haar kinderen op amper een maand tijd liefst 259.000 euro betaald aan de oplichtster. Gina H. had de slachtoffers wijsgemaakt dat ze als onderzoeksrechter geld nodig had voor terreurbestrijding. De Antwerpse werd aangehouden en zit sindsdien in voorhechtenis.

Het onderzoek bracht aan het licht dat H. elf slachtoffers in totaal bijna 700.000 euro lichter maakte. Zo liet ze een bejaarde vrouw geloven dat ze geld nodig had om een rekening met een groot bedrag te kunnen deblokkeren. Zelfs in de gevangenis maakte ze een begeleider een aanzienlijke som geld afhandig.

Gina H. was niet aan haar proefstuk toe. In 2010 werd ze tot zeven jaar effectieve celstraf veroordeeld voor gelijkaardige feiten. De verdediging benadrukte dat de vrouw begeleiding nodig heeft en vroeg met succes om een mildere bestraffing. De rechter veroordeelde haar tot drie jaar effectieve gevangenisstraf en een boete van 4.000 euro.

Reacties op het vonnis

“Op 16 maanden voorhechtenis heb ik gezien hoe haar fierheid en zelfzekerheid langzaam is afgebrokkeld”, pleitte haar advocaat Jorn Verminck. De verdediging benadrukte dat de vrouw begeleiding nodig heeft. “Korte gevangenisstraffen hebben in het verleden nooit geholpen. Ze is er in 1986 mee begonnen, het is een never ending story”, reageerde de rechter.

De andere raadsman van de beklaagde stelde met succes een straf van drie jaar cel voor. “Op die manier hangt er sowieso een zwaard van Damocles boven haar hoofd”, aldus meester Anthony Mallego. Gina H. drukte ten slotte haar spijt uit. “Ik heb besef van mijn probleem en heb in de gevangenis onmiddellijk om begeleiding gevraagd, maar dat is nog altijd niet gebeurd. Ik zeg dit niet alleen voor mezelf, maar ook voor de andere gevangenen.”

Ook de schoonzoon van de oplichtster moest zich voor de correctionele rechtbank verantwoorden. Guy D. (48) kocht samen met zijn schoonmoeder twee Rolex-horloges in Luxemburg en probeerde 900 euro te storten op haar gevangenisrekening. De man ontkent elke betrokkenheid bij witwaspraktijken. Zijn advocaat Thomas Vandemeulebroucke vroeg dan ook de vrijspraak.

“Guy probeerde mij te helpen, maar ik heb hem gemanipuleerd. Die jongen verdient dat niet, ik begrijp niet dat hij hier zit”, verklaarde Gina H. op de vorige zitting. De rechter volgde het pleidooi van de verdediging en sprak D. vrij. De dochter van Gina H. was door de raadkamer al buiten vervolging gesteld.

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier