Doodrijder uit Menen vecht celstraf van zeven jaar aan

Redactie KW

Een onverbeterlijke wegpiraat uit Menen heeft beroep aangetekend tegen de zeven jaar cel en de tien jaar rijverbod die hij kreeg voor het dodelijke ongeval dat hij veroorzaakte in Torhout. “Hij werd de dupe van een politierechter die zijn misprijzen voor het Belgische strafuitvoeringsbeleid heeft botgevierd”, stelde zijn advocaat.

Zonder rijbewijs op zak en onder invloed van alcohol scheurde Menenaar Wim B. op 22 mei vorig jaar met een bestelwagen langs de Oostendestraat in Torhout. Omstreeks 1 uur ‘s nachts week hij in een bocht ter hoogte van het kasteel van Wijnendale af van zijn rijvak en knalde hij met een snelheid van 120 kilometer per uur – hij mocht er slechts 70 – frontaal op een wagen met vier inzittenden.

Twee van hen overleefden de klap niet. Stadenaar Laurent Vermeersch (65), die aan het stuur zat, was op slag dood. Bernadette Roelens (60) uit Werken bezweek zes maanden na het ongeval aan haar verwondingen. Politierechter Peter Vandamme veroordeelde B. begin april tot de maximumstraf van zeven jaar cel en tien jaar rijverbod. Hij haalde daarbij zwaar uit naar het Belgische strafuitvoeringsbeleid. “Het is voor een simpele kruimelrechter in een afgelegen provinciestad een mysterie hoe het mogelijk is dat mensen met een strafregister dat leest als een misdaadroman, erin slagen op vrije voeten rond te lopen en dood en vernieling te zaaien”, sneerde hij.

41 veroordelingen

Ongelijk kon je Vandamme niet geven. Op het moment van het ongeval telde het strafregister van B. liefst 41 veroordelingen, waarvan 18 voor inbreuken inzake rijbewijs. Bovendien was hij amper vier dagen eerder uit de gevangenis vrijgekomen en nam hij ondanks een rijverbod plaats achter het stuur. Toch lijkt de démarche van Vandamme nu vooral munitie te bieden aan de verdediging tijdens de beroepsprocedure. “Mijn cliënt werd de dupe van een politierechter die zijn misprijzen voor het Belgische strafuitvoeringsbeleid heeft botgevierd“, stelde advocaat Bart Verbelen vrijdag. “Zeven jaar cel is een disproportioneel zware straf. Wij kunnen ons vinden in een levenslang rijverbod en een celstraf met uitstel gekoppeld aan strenge probatievoorwaarden, zoals een psychiatrische behandeling.”

De procureur verzette zich daartegen. “De zware straf was enkel het gevolg van de ernst van de feiten en het zware strafregister van de beklaagde. Trouwens, welke garantie hebben wij dat hij een levenslang rijverbod of probatievoorwaarden zal naleven?”

Tijdens het eerste proces liet Wim B. zich niet zien in de rechtbank. Hij zat op dat moment nog in een psychiatrische instelling, maar ging daar meteen na het vonnis lopen. “Dat kon, want hij was er vrijwillig opgenomen”, benadrukte zijn advocaat. “Hij wou gewoon zijn vriendin nog eens zien alvorens in de boeien te worden geslagen.” Voor zijn beroep kwam Wim B. vrijdag wel afgezakt naar de rechtbank. Op krukken, want de man revalideert zelf ook nog steeds van de zware verwondingen die hij opliep bij het ongeval. “Ik wil mijn excuses aanbieden”, sprak hij. “Ik ben die dag zeker niet opgestaan om ‘s avonds een ongeval te veroorzaken.” De uitspraak volgt op 28 juni.

(AFr)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier