Domiciliefraude ontdekt bij koppel uit Blankenberge door aanhouding in drugszaak

© iStock
Redactie KW

De Brugse strafrechter heeft een 43-jarige man uit Blankenberge en zijn 53-jarige vriendin allebei veroordeeld tot een geldboete van 4.800 euro voor domiciliefraude. Alex D. en Annick D. woonden officieel niet samen om hogere uitkeringen te kunnen ontvangen. De bal ging aan het rollen toen de man aangehouden werd voor drugsfeiten.

Door een huiszoeking in de drugszaak bleek in het voorjaar van 2017 dat Alex D. bij zijn vriendin verbleef. Na zijn vrijlating kreeg de man de voorwaarde opgelegd om opnieuw in zijn eigen woning te verblijven. In de praktijk ging hij na een tijdje enkel nog naar huis om zijn post op te halen.

Een gerichte actie toonde het gesjoemel van de beklaagden aan. Zo werd op het plat dak van de woning van Annick D. een opmerkelijke ontdekking gedaan. In een grote boodschappentas zaten immers mannenkledij en toiletgerief verstopt. In de woning van haar vriend was bijvoorbeeld de koelkast helemaal leeg. Bovendien was er geen water- en amper elektriciteitsverbruik.

Sinds 2009 verklaarden de beklaagden meermaals dat ze alleen woonden, waardoor ze hogere uitkeringen konden incasseren. Alex D. liet verstek gaan voor zijn proces en zal ongeveer 15.000 euro onterechte werkloosheidsuitkering moeten terugbetalen. Annick D. ontkende de feiten, maar werd eveneens schuldig bevonden. Bovenop de geldboete zal ze bijna 6.000 euro onterecht ontvangen kinderbijslag moeten terugbetalen. Over ongeveer 20.000 euro aan onterechte ziekte-uitkeringen zal later geoordeeld worden.

(BELGA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier