Dokter Gyselbrecht riskeert 30 jaar cel

André Gyselbrecht riskeert 30 jaar cel. © Davy Coghe
Laurens Kindt

Procureur Fien Maddens nam als eerste het woord over de strafmaat.

“Op moord staat levenslang. Op het laten verdwijnen van iemand zonder enig spoor, staat geen zwaardere straf. Dat is geen bestaande kwalificatie, maar het was wel het plan van André Gyselbrecht. Eigenlijk hadden we maar één getuige moeten laten oproepen: Alain Remue, het hoofd van de Cel Vermiste Personen. Wat doet het met een mens als je broer, je kind, je vader spoorloos verdwenen is? Je hebt nooit rust en nooit vrede”, sprak ze.

“Pas na zeventien dagen is het lijk van Stijn gevonden door de politie: zeventien lange dagen van hoop, wanhoop en lijden voor zijn familie”, zei procureur Maddens. Ze ging vervolgens in op de straf voor André Gyselbrecht.

Eigenlijk hadden we maar één getuige moeten laten oproepen: Alain Remue, het hoofd van de Cel Vermiste Personen

“Voor André Gyselbrecht zien wij geen andere verzachtende omstandigheden dan zijn blanco strafblad. Al de rest typeren de man: het moraliteitsonderzoek, de psychiatrische verslagen en zijn houding in het onderzoek. In het moraliteitsonderzoek schetst zijn omgeving een positief beeld, maar er zijn er ook die een ander beeld schetsen. Zoals de familie van zijn vrouw Monique. Zij noemen hem autoritair en zijn eigen schoonmoeder diende zelfs een klacht in wegens belaging. Ook een vriendin van Elisabeth werd bedreigd: ‘als je nog één keer zegt dat mijn dochter een leugenares is, dan maak ik je kapot. Ik zal tot het uiterste gaan’, schreef hij in een dreigbrief”, zei procureur Maddens.

Maximumstraf van dertig jaar

Ze had het daarna over het psychiatrisch profiel van André Gyselbrecht. “Wat betreft het psychiatrisch onderzoek: André weigerde dat te ondergaan. Hij wilde alleen onderzocht worden door een psychiater die hijzelf aanstelde: Chris Dillen. Maar ook die is niet bijster positief: “André Gyselbrecht is dominant aanwezig in zijn gezin waarin al de rest een onderdanige positie inneemt. Naar Elisabeth toe is de houding dubieuzer: eveneens dominant maar ook een onderdanigheid uit angst te verliezen. Hij ziet haar als de erfgename van zijn dokterspraktijk. Daar zit het echte motief van de huurmoord”, denkt procureur Fien Maddens.

André Gyselbrecht ziet Elisabeth als de erfgename van zijn dokterspraktijk

Ze ging over tot de strafmaat. “André heeft geen spijt. Hij bespeelt zijn familie, de inwoners van Ruiselede, de pers en de onderzoekers. Daarnaast gooit hij met modder naar al wie hem tegen staat. Hij gebruikt mensen, waaronder zijn eigen dochter en kleinkinderen. En, bovenal: hij heeft de ouders van Stijn tot in het diepste van hun ziel gekwetst. Ja, Stijn leefde op een alternatieve manier, maar hij zag Elisabeth en de kinderen graag. Om die redenen vragen wij voor André Gyselbrecht de maximumstraf van dertig jaar”, vorderde procureur Maddens.

Parket eist nog 15 jaar extra voor alle verdachten

Voor de overige drie betrokkenen in de zaak van de Kasteelmoord hebben de procureurs een straf geëist. Pierre Serry uit Maria-Aalter, die door aanklager Fien Maddens een ‘geboren foefelaar’ werd genoemd, riskeert 26 jaar cel. De procureur stelde dat Pierre Serry onder enorme druk stond van dokter Gyselbrecht, maar dat hij tevens een heel actieve rol speelde in het hele verhaal. De Zeeuw Evert de Clercq riskeert 28 jaar cel. Volgens het parket heeft hij ‘goed geld’ verdiend aan de huurmoord op Stijn Saelens, voor wie hij de uitvoerders regelde. Roy Larmit, die huurmoordenaar Ronnie Van Bommel naar het kasteel voerde en volgens het parket actief deelnam aan de moord, riskeert 24 jaar.

Céline D’Havé zei dat het hier niet louter om moord gaat, maar om een pure liquidatie. “Daarom vragen wij nog een bijkomende straf, de terbeschikkingstelling van de strafuitvoeringsrechtbank. De maximale termijn van vijftien jaar zelfs, want wij staan hier om de maatschappij te beschermen tegen dergelijke gevaarlijke individuen“, zei procureur D’Havé. In die optiek riskeert André Gyselbrecht dus 45 jaar celstraf. Voor Pierre Serry komt de strafeis dan op 41 jaar cel. Nederlanders de Clercq en Larmit riskeren dan respectievelijk 43 en 39 jaar cel.