Dodo la Saumure riskeert acht jaar na aanhouding tien jaar cel voor prostitutienetwerk

© foto LSI
Redactie KW

Twee jaar nadat het voor de eerste keer was ingeleid voor de correctionele rechtbank in Kortrijk is de zaak rond de 70-jarige Franse pooier Dominique Alderweireld, ook gekend als Dodo la Saumure, behandeld. Hij riskeert tien jaar cel voor het uitbaten van een netwerk van prostitutiebars in Kuurne, Ronse en Doornik tussen 2009 en 2011. Naast Alderweireld stonden nog tien andere beklaagden en tien vennootschappen achter de geviseerde bars terecht. In totaal wil het gerecht een omzet van 596.000 euro verbeurd verklaard zien.

Dominique Alderweireld raakte vooral bekend als pooier in het proces in 2015 rond gewezen IMF-topman Dominique Strauss-Kahn (DSK) in Rijsel. Beiden werden toen vrijgesproken voor de organisatie van seksfeestjes. Toen was al enkele jaren een onderzoek lopende rond prostitutiebars in Couvin, Kuurne, Doornik en Ronse. Alderweireld werd na een grootschalige controle in 2011 aangehouden op verdenking van prostitutie, mensenhandel, geweld, intimidatie en bedreigingen.

Het vroegere Centrum voor Gelijkheid van Kansen en Racismebestrijding stelde zich burgerlijke partij in naam van tientallen prostituees die in de geviseerde bars werkten en volgens de openbare aanklager werden uitgebuit en misbruikt.

De voorbije twee jaar probeerden de advocaten van de beklaagden het proces naar een Franstalige rechtbank in Doornik te doen verhuizen maar dat mislukte. Het zorgde er wel voor dat de voorbije twee jaar de zaak in Kortrijk stil lag. Ondertussen zit Alderweireld sinds eind maart opnieuw in de cel in het raam van een onderzoek voor gelijkaardige feiten in Bergen. In Doornik kreeg hij ook al voor gelijkaardige feiten vijf jaar cel.

(LSi)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier