Dochter van Gerard Vercaemer wél kwaad op beschuldigde

© BELGA
Redactie KW

Op het asissenproces tegen Ivo Poppe (61) is de dochter van één van de slachtoffers gehoord. Francine Vercaemer heeft absoluut geen begrip voor de manier waarop de beschuldigde haar vader Gerard in 2004 om het leven bracht. “Hij heeft me de laatste babbel met mijn papa afgepakt.”

Gerard Vercaemer lag na een hersenbloeding in comateuze toestand in het ziekenhuis van Menen. De familie hield afwisselend de wacht bij zijn ziekbed. Bij het begin van zijn shift spoot Ivo Poppe een dodelijke hoeveelheid lucht in de aderen van zijn schoonvader. “In het ziekenhuis heeft Ivo me vastgepakt en een zoen gegeven. Het is verschrikkelijk om dan jaren later te horen dat hij zelf dingen had ingespoten“, aldus Francine Vercaemer.

De getuige besefte wel dat haar vader sowieso stervende was. “Er was ook beslist om hem niet te opereren, hij ging er toch als een plant uitkomen. Het ging misschien om vijf of zes uur en toch neemt hij die beslissing. Hij heeft me de laatste babbel met mijn papa afgepakt.” De dochter van het slachtoffer stak haar woede niet onder stoelen of banken. “Het ergste van al is dat hij al begonnen was in 1978, vier jaar voordat hij met mijn zuster getrouwd is. Hij heeft iedereen belogen. Ik zie hem nog liggen voor meneer Vangheluwe bij zijn diakenwijding, plat op de buik in de kerk. Iedereen was zo fier. Ik ben zeer kwaad, hoe heeft hij zoiets durven doen.”

Het ging misschien om vijf of zes uur en toch neemt hij die beslissing

Enkele ex-collega’s loofden het werk van Ivo Poppe als verpleger en pastoraal medewerker. “Hij gaf een goede indruk en was heel dienstbaar. Hij deed ook het administratief werk, wat anderen niet graag deden. Ik vond het echt spijtig dat hij in 2002 vertrok”, aldus hoofdverpleger André Mylle. Het nieuws over de feiten kwam dan ook als een grote schok. “Ik was geschrokken, verbijsterd en boos. Ik ben er dagen niet goed van geweest. Je vraagt je ook af waarom je het niet gezien hebt.”

Ivo Poppe bracht zijn moeder om het leven op de afdeling waar hij voorheen gewerkt had als verpleger. “Ik kende hem als aalmoezenier. Die dag kwam hij binnen en zei hij dat zijn moeder verlost was”, aldus Petra Verschaeve. In tegenstelling tot de familie Poppe had de verpleegster het overlijden niet zien aankomen. “Ik was toch verrast, want iemand die finaal terminaal is ligt normaal op een eenpersoonskamer.”

Ook het palliatief team was niet op de hoogte van een mogelijke terminale toestand van de vrouw. Ivo Poppe stond volgens Martine Sioen in het algemeen vrij neutraal tegenover euthanasie. “Mijn eerste reactie was er één van ongeloof, ik heb zelfs nooit een vermoeden gehad. Ik weet niet wat hem bezield heeft. Euthanasie kan enkel op vraag van de patiënt en kan enkel uitgevoerd worden door een arts.” De verpleegkundige voegde er wel nog aan toe dat Poppe vaker cavalier seul speelde.

Donderdagochtend worden onder andere nog enkele familieleden van slachtoffers gehoord.

(BELGA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier