Dievenbende sloeg donderdagavond toe in Varsenare

Eén van de slachtoffers is Hubert Vuylsteke (53) uit de Kerkebeekstraat.
Redactie KW

Een dievenbende sloeg donderdagavond maar liefst negen keer toe in Varsenare. Ook in Jabbeke werd één inbraak genoteerd. De daders waren duidelijk op zoek naar geld en juwelen.

Vier keer in de Kerkebeekstraat, twee keer in de Kapelrie, één keer in de Schoolstraat, één keer in de Bunderhoek en één keer in Zandwege. Varsenare werd donderdagavond geteisterd door een inbrekersbende

Verschillende technieken, vermoedelijk zelfde daders

De daders waren van alle markten thuis en gebruikten verschillende technieken om de huizen binnen te geraken. Ze forceerden schuifdeuren, braken houten deuren open en gooiden ramen in. “We gaan ervan uit dat het om dezelfde daders gaat”, zegt Annemie Wittesaele, woordvoerster van de politiezone Kouter. “Het onderzoek is gestart en draait momenteel op volle toeren.”

Heel wat agenten waren gisteren zoet met het oplijsten van de inbraken. Er gebeurden ook al patrouilles in de getroffen wijken en er werd heel wat tijd gestoken in een grondig buurtonderzoek. Het labo van de federale politie kwam telkens ter plaatse om een sporenonderzoek uit te voeren. Allemaal in de hoop een spoor naar de daders te vinden.

Salamiworst en glas water

Die sloegen dus vooral in de Kerkebeekstraat toe. Maar liefst vier bewoners kregen daar ongewenst bezoek. Onder hen ook Hubert Vuylsteke (53). “Toen ik iets na 22 uur thuis kwam, had ik het meteen door”, zegt hij. “Een rolluik dat nooit naar beneden gaat, was plots omlaag. Ik heb een hamer genomen en ben naar binnen gegaan. Maar ze waren al gaan vliegen.”

Het huis was wel helemaal overhoop gehaald. De daders openden alle kasten en gingen uiteindelijk met een gouden ketting aan de haal. Ze namen ook de tijd om een salamiworst naar binnen te spelen en schonken zichzelf een glas water uit. “Ik hoop dat daar DNA-sporen op gevonden kunnen worden”, zegt Hubert. “Want dit is echt wraakroepend. Vorige zomer vond ik al merktekens op mijn woning. Maar het feit dat ze nu echt binnen zijn geraakt, doet maar vies.”

“Spaarpot zoontje gestolen”

Hetzelfde gevoel overheerst bij een bewoonster verderop. Zij wenst anoniem te blijven, maar trof haar huis ook in chaos aan toen ze donderdagavond thuis kwam. “Ik wou het eerst niet geloven. Maar dat kon moeilijk anders. Ze haalden alle kasten leeg. Zelfs mijn kleerkast werd helemaal geleegd. Ze namen niets mee, behalve het spaarpotje van mijn zoontje. Daar zaten misschien enkele briefjes van vijf euro in. Niet te geloven dat iemand zoiets doet.”

Een tweetal kilometer verderop werden de inbrekers door de bewoners betrapt. Ze sloegen het raam van een villa in Zandwege in. “We werden gewekt door een hels lawaai”, zegt bewoner Christiaan Hutsebaut (62). “Ik schrok wakker en riep letterlijk: Wat is dat allemaal? Daardoor zijn ze wellicht geschrokken en weggelopen. We hebben ze alleszins niet meer gezien en ze zijn ook nooit binnen gekomen. Onze voornaamste schade is dan ook het kapotte glas.”

Intensief onderzoek

De politie van de zone Kouter is met een intensief onderzoek bezig, en doet een oproep naar bewoners. “Iedereen die ook maar denkt iets gezien te hebben mag ons contacteren“, zegt woordvoerster Annemie Wittesaele. “Dat gaat soms om dingen waar je aanvankelijk weinig acht op slaat, maar die een andere betekenis kunnen krijgen als er in de streek ingebroken werd.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier