Dieven slaan opnieuw toe bij hetzelfde graf op kerkhof in Sint-Andries

Redactie KW

Dieven hebben voor de tweede keer in een jaar tijd een vaasje gestolen bij hetzelfde graf op het kerkhof in de Olympialaan in Sint-Andries. Weduwe Rosette Van De Voorde ontdekte dat enkele dagen geleden. “Waarom zou iemand dat nu doen?”

Rosette Van De Voorde (77) woont in Sint-Andries en verloor tien jaar geleden haar man Jacques Demaude. Zijn urne staat in de muurnis op het kerkhof in de Olympialaan vlakbij haar huis. Bijna elke dag gaat de weduwe er heen om de bloemetjes te verzorgen. Maar zondag bleken die plots verdwenen te zijn. “Het vaasje én de bloemen waren spoorloos. Gestolen”, zegt ze.

Het is niet de eerste keer dat dat gebeurt. Want vorig jaar maakte Rosette het ook al mee. Ze is dan ook woedend. “Wie doet nu zoiets?”, vraagt ze zich luidop af. “Ik plaats die bloemen altijd. Voor mezelf en voor mijn man, want die hield van bloemen. En dat vaasje op zich heeft absoluut geen waarde. Maar voor mij is het natuurlijk emotioneel wel van betekenis. Net daarom begrijp ik hier niets van. Waarom pakt iemand anders dat? Wat ben je daar nu mee? Het is niet dat je dat thuis op de schouw kunt gaan zetten.”

Alsof ze spuwen op het graf

Ondertussen ging Rosette al een nieuw vaasje zetten en plantte ze nieuwe bloemetjes. Die krijgen elke dag water. Maar ze komt nu wel met een bang hartje op het kerkhof toe. “Ik hoop dat het nu gedaan is. Dit is puur vandalisme. Ik ben er echt niet goed van. Het is precies alsof ze spuwen op het graf van mijn man. Die mensen beseffen niet dat ze je daar heel hard mee raken.”

Aangifte van de diefstal ging Rosette niet doen. Ze gelooft niet dat de politie haar in deze kwestie verder kan helpen. “Ik ben weliswaar niet alleen. Want een tijdje geleden hing hier een oproep op het kerkhof. Toen was een beeldje gestolen van op een kindergraf. En de nabestaanden deden toen een poging om dat terug te krijgen.”

(TLG)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier