Dieven gaan aan de haal met boot van 140.000 euro in Blankenberge

De eigenaar had er een halve dag werk aan om het gevaarte opnieuw uit het zand te kunnen krijgen. © TLG
Redactie KW

Dieven hebben een boot van 140.000 euro gestolen vanop een bedrijventerrein in Blankenberge. Ze wilden de boot even later te water laten op het strand in De Haan, maar reden zich vast. “Ik ben blij dat de boot terecht is”, zegt de eigenaar.

Criminelen hebben het al even gemunt op de speciale boot van Bart Lux, zaakvoerder van Wave Fun. Het gaat om een verstevigde rib van elf meter lang dat plaats kan bieden aan twintig personen. Begin deze maand werd de omheining van zijn bedrijf op het Bevrijdingsplein in Blankenberge volledig opengeknipt. De daders wilden er toen al met de boot vandoor gaan. “Maar één van de wielen van de trailer was defect en in de jeep die ze ook wilden gebruiken zat geen brandstof. Dus hun poging mislukte”, zegt Bart.

Dieven gebruiken snijbrander

Zaterdagnacht keerden de dieven echter terug. Deze keer brandden ze het slot open met een snijbrander en hadden ze hun eigen voertuig mee. Het defecte wiel was pas anderhalve dag hersteld en de boot had net voor de eerste keer opnieuw gevaren. “Ik heb dus wel het gevoel dat ze het allemaal heel goed in de gaten hielden en het specifiek op die boot gemunt hadden. Er liggen hier nog twee boten waar ze geen interesse in hadden”, zegt Bart.

Een boot van vijf ton kan je onmogelijk via het strand op het water krijgen

Het was een toerist die de verlaten boot zondagmorgen op het strand van Vosseslag (De Haan) zag liggen en de politie verwittigde. De dieven hadden die namelijk opgeladen en wilden die daar te water laten. Maar de boot woog te veel en ze reden zich met de trailer vast in het zand. “Op dat vlak waren ze net iets minder professioneel. Want een boot van 5.000 kg kun je onmogelijk via het strand op het water krijgen”, aldus Bart.

Mensensmokkelaars aan het werk?

De politie vermoedt dat de boot door smokkelaars gestolen werd. Het gaat namelijk om een boot die speciaal verzwaard werd om op volle zee te gaan. Wellicht zagen smokkelaars er het ideale transportmiddel in. Het feit dat aan boord van de boot ook nog een twintig personen kunnen doet de politie in de richting van mensensmokkelaars denken.

“Het gaat om een unieke boot die voor ons gemaakt werd”, zegt Bart. “Het is één van de enige boten in Europa met zo veel brandstof aan boord. Ik vermoed dat ze dat ook wisten en dat hen dat niet slecht zou uitgekomen zijn.”

Bart kreeg een telefoontje van de politie en mocht zijn boot zondag weer gaan ophalen. Hij had er een halve dag werk aan om het gevaarte opnieuw uit het zand te kunnen krijgen. Hij bekijkt nu hoe hij de boot in kwestie extra kan beveiligen. “Ik ga dat uiteraard niet publiekelijk uit de doeken doen, maar ik hoop nu toch dat ze die niet meer kunnen meenemen“, zegt hij.

Donderdag heeft het bedrijf een groot evenement met de boot gepland. Dus Bart is maar wat blij dat die snel opnieuw terecht is.

(TLG)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier