Dertig maanden gevorderd voor mensensmokkel op parking in Mannekensvere

Het team mensensmokkel van de Federale Gerechtelijke Politie voerde al langer een uitgebreid onderzoek de Albanees uit Wetteren. © a-BELGA
Redactie KW

Een 55-jarige Albanees en zijn zoon hebben zich voor de Brugse strafrechter moeten verantwoorden voor mensensmokkel. Arseni Z. probeerde op de snelwegparking in Mannekensvere drie Albanese transmigranten op een vrachtwagen richting Verenigd Koninkrijk te verstoppen. Het OM vorderde 30 maanden effectieve gevangenisstraf en 24.000 euro boete.

Het team mensensmokkel van de Federale Gerechtelijke Politie (FGP) van West-Vlaanderen voerde al langer een uitgebreid onderzoek naar de handel en wandel van de Albanees uit Wetteren. Uit telefonie-onderzoek bleek immers dat hij regelmatig ‘s nachts afzakte naar Veurne, Jabbeke en Oostkamp. Op 26 februari werd Arseni Z. uiteindelijk ingerekend op de parking langs de E40 in Mannekensvere. Daar wilde hij drie Albanezen, onder wie een 16-jarige, op een vrachtwagen richting Verenigd Koninkrijk verstoppen.

Acht feiten van mensensmokkel

In totaal komen Arseni en zijn zoon Korado Z. in aanmerking voor acht feiten van mensensmokkel. De twintiger kon nooit gevat worden en liet verstek gaan voor het proces. De advocate van zijn vader benadrukte dat het geen gewetenloze mensensmokkelaars zijn. “Van grote geldsommen is geen sprake, hij is van een totaal ander kaliber dan de smokkelaars die hij in de gevangenis tegenkomt”, aldus meester Annelien Welvaert.

Voor enkele feiten vroeg de verdediging de vrijspraak. Naar eigen zeggen kwam Arseni Z. immers ook door zijn jobs als schoonmaker en als vrachtwagenchauffeur soms in tankstations, zonder dat van mensensmokkel sprake was. Meester Welvaert drong aan op een straf met uitstel.

De rechter doet uitspraak op 12 juli om 11 uur.

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier