Dader strandmoord Zeebrugge verdedigt zichzelf, advocaat pleit niet

Op 24 juli 2014 werd het lichaam van het slachtoffer aangetroffen in Zeebrugge. © a-KW
Redactie KW

In de zogenaamde ‘strandmoord’, de zaak van El Sayed ‘Mike’ Farag (63), die veroordeeld werd tot 20 jaar gevangenisstraf voor de doodslag op zijn vriendin Daisy Vergote (43), viel opvallend geen pleidooi te horen van zijn advocaat. Farag verdedigde zichzelf en schreeuwde zijn onschuld uit, ook al staat zijn schuld – door een administratieve fout – volledig vast.

Op 24 juli 2014 werd het levenloze lichaam van het slachtoffer rond 7.15 uur aangetroffen op het strand van Zeebrugge. Over haar gezicht lag zand, maar haar geslachtsdelen waren wel zichtbaar. El Sayed Farag, bijgenaamd Mike, kwam diezelfde dag al in het vizier van de speurders. Zijn gewelddadig gedrag tegenover zijn partner had er immers enkele maanden eerder al voor gezorgd dat hij een tijdje in de Nederlandse gevangenis was beland. ‘Mike’ werd de volgende nacht al ingerekend, maar bleef altijd beweren dat hij met de dood van zijn vriendin niets te maken heeft.

Toch werd hij door de rechtbank van Brugge veroordeeld tot 20 jaar cel voor doodslag. Farag ging in beroep. Maar bij het instellen van beroep tegen een vonnis, moet sinds maart 2016 een zogenaamd grievenformulier worden ingediend waarop wordt aangeduid waarom men in beroep gaat. Bij Farag was enkel de strafmaat aangekruist, maar niet de schuldigverklaring, waardoor het hof enkel nog over zijn straf kan oordelen.

Klacht voor valsheid in geschrifte

Farag bleef echter niet alleen zijn onschuld uitschreeuwen, hij beweerde ook dat hij dat grievenformulier niet heeft ingevuld en dat het niet zijn handtekening is die onderaan staat. Zijn advocaat diende daarom een klacht in tegen onbekenden voor valsheid in geschrifte. Die werd deze week verworpen.

Daarom wou advocaat Mathieu Langerock niet pleiten. “Mijn cliënt pleit onschuldig, hoewel het hof niet meer over de schuld kan oordelen. Ik zit daarom zwaar in de shit!”.

Langerock wenste daarom niet te pleiten, ook niet over de voorbedachtheid of de strafmaat. Farag nam als laatste het woord en bleef hameren op het feit dat hij onschuldig is. “Ik heb hier totaal niks mee te maken. Het is niet logisch, zelfs onmogelijk!”.

Uitspraak op 26 oktober.

(Belga)

Dertig jaar cel gevorderd

Het Openbaar Ministerie heeft in beroep 30 jaar cel gevorderd, plus tien jaar terbeschikkingstelling van de strafuitvoeringsrechtbank. De procureur-generaal is ervan overtuigd dat Farag de doodslag met voorbedachten rade pleegde en dat het dus om moord gaat. Ook de burgerlijke partijen vragen Farag te veroordelen tot moord. “In december het jaar voordien had hij het al eens geprobeerd. En een half jaar later is het hem gelukt”, pleitten advocaten Frank Scheerlinck en Jeroen Van Kerrebroeck vrijdag.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier