Café-uitbater nipt aan de dood ontsnapt, gangsters na helse achtervolging ingerekend

Op de foto zien we Jurgen Grymonprez en zijn vrouw Heidi Tuyte. © JBO
Redactie KW

Het was rond één uur toen nog enkele klanten in cafe ‘De Nieuwe Ruiter’ aan het biljarten waren en er nog een slaapmutsje gedronken werd. De gordijnen waren ook reeds dicht toen het café bezoek kreeg van inbrekers.

“We waren nog met een vijftal mensen wat aan het biljarten, toen we plotseling geluid hoorden aan de voordeur van het café. Toen ik door de deur keek zag ik een gemaskerde man staan“, getuigt café-uitbater Jurgen Grymonprez.

“Ik opende het gordijn en de deur en zag een gemaskerde man met een witte sjaal rond zijn gezicht staan. Toen hij mij bemerkte, spurtte de grote slanke man naar een zwarte auto waarin nog drie andere mannen zaten. Ik spurtte hem achterna maar plotseling maakte de wagen rechtsomkeer en met felle koplampen reed hij recht op mij af. Ik kon nog net opzij springen en belandde tegen de muur van het voetpad.”

Politie snel ter plaatse

Inmiddels had Jurgens vrouw, Heidi Tuyte, de politie verwittigd. “Die stonden hier heel snel. De nummerplaat had ik niet herkend, maar ik wist wel dat men gevlucht was in een donkere Volkswagen Beetle.”

Een patrouille van de politie kruiste de wagen. Vier politieploegen, die inmiddels gealarmeerd waren, zetten de achtervolging in. De vlucht ging via de Ieperstraat in de richting van het centrum waarbij de gangsters de Westlaan namen. Op het kruispunt van Westlaan en de Diksmuidsesteenweg kon men de vluchtauto klemrijden waarbij het viertal onmiddellijk in de boeien werden geklonken.

In de wagen werd inbrekersmateriaal gevonden. Het viertal, een man uit Roeselare en drie mannen uit de provincie Luxemburg, werd zaterdagmorgen verhoord. “Een pluim voor de politie die hier onmiddellijk aanwezig was”, besluiten Jurgen Grymonprez en zijn vrouw Heidi Tuyte.

Het parket heeft de vier jongemannen in snelrecht gedagvaard op verdenking van poging tot diefstal met gelijkgesteld geweld (om hun vlucht te verzekeren) en op verdenking van de diefstal van een nummerplaat. Ze reden immers met een nummerplaat die eerder op de nacht gestolen was. De verdachten zullen zich op 7 februari voor de correctionele rechtbank moeten verantwoorden in Kortrijk.

(JBO/MF)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier