Burgerlijke partijen vragen beide beschuldigden schuldig te verklaren

Thomas Couvreur en Geert Vanweehaeghe houden elk hun onschuld vol. (Foto Belga) © BELGA
Redactie KW

Op het assisenproces tegen Caroline Vyncke (42) hebben de advocaten van de burgerlijke partijen hun pleidooi gehouden. Voor meester Joke Vanbelle en meester Jan Leysen zijn Geert Vanweehaeghe (37) en Thomas Couvreur (29) beide schuldig aan moord.

Meester Vanbelle startte haar pleidooi door een beeld te schetsen van het karakter en het leven van het slachtoffer. “Het was een zachte, lieve, ietwat gesloten vrouw. Ze was op zoek naar geluk in haar leven. Caroline was een goede huisvrouw, madam Instanet. Je kon er van de grond eten.” De relatie met Vanweehaeghe werd na verloop van tijd steeds slechter. “De maat was vol toen Geert haar ook begon te slaan. Ze wilde weg van hem.”

Hij is slimmer dan hij zich in werkelijkheid voordoet

De verdediging beweert dat de verschillende bekentenissen van Vanweehaeghe onder dwang werden afgelegd. “Dat zijn proceduretruken. Maar dat is niet de essentie, laat u niet misleiden.” Meester Vanbelle legde uit dat meerdere bekentenissen wel werden afgelegd in aanwezigheid van een advocaat en dus wel dienen als bewijsmateriaal. Daarnaast merken de burgerlijke partijen ook op dat de beschuldigde gewiekst en doortrapt kan zijn. “Hij is slimmer dan hij zich in werkelijkheid voordoet. U moet er maar in slagen om de lamme te spelen en zo een invaliditeitsuitkering op te strijken.”

Meester Jan Leysen haalde een anekdote over zijn vader aan. “Hij is 53 jaar advocaat geweest. Als ge iets misdoet, kan zwijgen niet verbeterd zijn. Dan zitten de anderen met de miserie om het te bewijzen. Dat is eigenlijk een droevige les die ik van hem kreeg.” De raadsman van de familie Vyncke merkte op dat de jury niet het volledige scenario moet kennen om de beschuldigden te kunnen veroordelen.

Ethiek en moraal, die man kent dat niet

Het profiel van Thomas Couvreur past volgens meester Leysen bij de feiten. Hij somde de waslijst aan veroordelingen op. “Hij kiest voor het gemakkelijke geld, drugs dealen. Ethiek en moraal, die man kent dat niet.” Couvreur probeerde ooit ook wraak te nemen na een banale ruzie met een buurman. “Gelukkig dat die man niet open doet. Wat zou er anders gebeurd zijn met dat mes? Dat was wraak omdat hij de politie had gebeld. Je n’aime pas la police, fuck the police stond op zijn arm getatoeëerd.”

Er zijn ook drie objectieve elementen die in het nadeel spreken van de man uit Doornik. “Zijn DNA zit op het knopje van dit knipmes. Maar het megaprobleem is dat er bloed van Caroline Vyncke in de schede wordt gevonden. Er kan hier geen bloed inzitten als ge hiermee niet gemoord hebt, als ge hiermee niet gestoken hebt.” Ook de gsm van het slachtoffer werd bij Couvreur aangetroffen. Ruim twee jaar na de feiten ontdekte de nieuwe eigenaar van zijn woning lichaamsresten in het afvoerputje. “Hij beweert dat iemand dat daar gelegd heeft, net als dat mes? Laat u niet voor de zot houden.”

Ook tegen Geert Vanweehaeghe ziet meester Leysen enkele duidelijke aanwijzingen. “Alles was kraaknet, het rook fris. Maar er stond wel haar op het fruit in de frigo. Hij leidt bovendien zelfs de speurders naar de Heulebeek.” Stukken van het lichaam werden ook aangetroffen in een zeil dat Vanweehaeghe zou gebruikt hebben bij werken aan zijn aquarium.

(BELGA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier