Bulgaarse trucker in de cel voor rol in Albanese mensensmokkelbende

Redactie KW

In het onderzoek naar een grote Albanese mensensmokkelbende heeft de Brugse raadkamer de aanhouding van een Bulgaarse vrachtwagenchauffeur met een maand verlengd. Eerder deze week werden in Londen drie Albanese kopstukken van de bende gearresteerd.

In de nacht van 18 op 19 februari voerde de West-Vlaamse Federale Gerechtelijke Politie (FGP) een observatie uit op de parking langs de E40 in Jabbeke. Ze stelden vast hoe mensen met twee voertuigen naar de snelwegparking werden gebracht. De politie besloot de voertuigen te volgen tot in Pervijze, tussen Diksmuide en Veurne. Daar werden twee Albanese mannen en een Albanese vrouw op heterdaad betrapt bij het smokkelen van dertien mensen.

Ook de Roemeense vrachtwagenchauffeur werd aangehouden voor zijn betrokkenheid bij de bende. Verder onderzoek wees immers uit dat de mensensmokkelaars gebruikmaakten van gegarandeerde transporten, met medeweten van de vrachtwagenchauffeurs dus. De criminele organisatie werd geleid vanuit het Verenigd Koninkrijk, maar het voormalige Formule 1-hotel in Gent werd door bendeleden en vluchtelingen gebruikt als uitvalsbasis. In totaal belandden al tien verdachten in de cel, van wie er twee ondertussen weer op vrije voeten zijn.

Kopstukken ingerekend

Petar P. liep eind mei tegen de lamp toen in Calais zes vluchtelingen werden ontdekt in zijn lading. Wellicht werden de slachtoffers in Poperinge op de vrachtwagen verstopt. De Bulgaarse vrachtwagenchauffeur werd dinsdag aan ons land uitgeleverd en blijft dus minstens een maand langer in de cel.

Woensdag maakte het parket bekend dat Alket D. (31) in Londen werd opgepakt. Ondertussen zijn ook twee andere kopstukken van de criminele organisatie ingerekend. Kujdesi D. (33) werd woensdagavond opgepakt in een industriepark in Londen. Sabah Z. (34) liep donderdagochtend tegen de lamp op de luchthaven van Gatwick. Het parket vraagt de uitlevering van de Albanese verdachten.

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier