Brugse strafrechter geeft Roemeense mensensmokkelaar mildere straf

Redactie KW

De Brugse strafrechter heeft een Roemeense mensensmokkelaar na verzet veroordeeld tot 30 maanden gevangenisstraf, waarvan een jaar met uitstel. Bij verstek had Ioan-Adrian P. nog 30 maanden effectief gekregen. In de bestelwagen van de beklaagde bevonden zich vijf Iraakse vluchtelingen achter een valse wand.

Op 11 februari 2016 liep Ioan-Adrian P. tegen de lamp aan de P&O Terminal in de haven van Zeebrugge. De scheepvaartpolitie had immers opgemerkt dat de bestelwagen aan de buitenkant langer was dan aan de binnenkant. Achter een valse wand troffen ze vijf illegale Irakezen aan. De slachtoffers bevonden zich in een verborgen ruimte van amper 38 centimeter diep. Volgens het parket ging het om een ronduit levensgevaarlijke situatie.

De Roemeense verdachte mocht na drie maanden voorhechtenis de gevangenis verlaten, maar stuurde zijn kat naar het proces. De correctionele rechtbank veroordeelde hem op 21 juni 2017 tot een effectieve celstraf van 30 maanden. Na zijn arrestatie tekende P. onmiddellijk verzet aan tegen het vonnis, waardoor de zaak opnieuw behandeld moest worden.

Erin geluisd door georganiseerd netwerk

De verdediging vroeg de vrijspraak, omdat de beklaagde naar eigen zeggen niet wist dat er vluchtelingen in zijn voertuig verstopt zaten. “Hij kreeg het aanlokkelijke voorstel om voor 300 euro per rit huishoudtoestellen op te halen in het Verenigd Koninkrijk. Die man is erin geluisd door een georganiseerd netwerk”, aldus meester Annelien Welvaert.

De rechter oordeelde dat P. wel degelijk schuldig is aan mensensmokkel en veroordeelde hem tot 30 maanden cel, waarvan een jaar met uitstel. Dat betekent in de praktijk dat de Roemeen woensdagavond de gevangenis zal mogen verlaten. De beklaagde was enkel aangehouden naar aanleiding van het verstekvonnis, maar voor een veroordeling van minder dan drie jaar is een onmiddellijke aanhouding sinds januari wettelijk gezien niet meer mogelijk.

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier