Brugse schepen van Personeel bevestigt ontslag van grafdelver

16/12/17 om 20:59 - Bijgewerkt om 21:04

Stad Brugge verspreidde zaterdagavond een persbericht omtrent het ontslag van grafdelver Kevin D.

Brugse schepen van Personeel bevestigt ontslag van grafdelver

Schepen van Personeel in Brugge, Minou Esquenet, bevestigt dat grafdelver Kevin D. werd ontslagen van zodra het stadsbestuur via het parket op de hoogte werd gebracht van zijn aanhouding naar aanleiding van de rellen na de match Club Brugge-Antwerpen.

De man heeft nu in het kader van het onderzoek klaarblijkelijk ook bekend dat hij na opgravingen foto's nam van stoffelijke overschotten en deze ook deelde met collega's. Hij maakt er ook gewag van dat hij samen met andere collega's al een gouden tand en een ring heeft aangetroffen bij opgravingen en deze heeft verkocht.

"Het is duidelijk dat dergelijk gedrag onaanvaardbaar is. Ik heb deze ochtend meteen opdracht gegeven tot een audit binnen de bevoegde dienst", aldus Minou Esquenet in het persbericht. "Nog deze week wordt de dienst van de grafdelvers grondig doorgelicht. Als daaruit betrokkenheid van collega's blijkt en/of er bijkomende ongeregeldheden zouden opduiken, dan zullen er nog sancties volgen."

De groep van grafdelvers is een relatief kleine ploeg, die recent is ingebed in het groter geheel van de cluster Openbaar Domein. Grafdelvers krijgen effectief een premie voor ongezond en gevaarlijk werk, omwille van de specifieke aard van hun job. Het spreekt voor zich dat een taak zoals het opgraven van stoffelijke overschotten mentaal belastend is. Daarom wordt bijgehouden hoeveel uren men aan dergelijke werkzaamheden besteedt, en op basis daarvan wordt de premie berekend en uitbetaald.

"Wij stellen als stadsbestuur meer dan 1.500 mensen tewerk. Natuurlijk hebben sommigen te maken met psychosociale risico's maar bij hun aanstelling werd ervoor gezorgd dat zij de competentie en/of ervaring hebben om hier mee om te gaan. Als dat niet het geval is, worden ze hiervoor opgeleid en ondersteund zodat ze daarmee om kunnen gaan. Zo zijn wij momenteel ook bezig met de opmaak van een beleid om burn-out te voorkomen, kaderend binnen een positief aanwezigheidsbeleid. Wij doen veel inspanningen om onze medewerkers maximaal te ondersteunen in hun job, maar wie onaanvaardbaar gedrag stelt, hoort niet thuis in onze organisatie."

De grafdelver nam foto's van de lijken die hij opgroef en stuurde die naar zijn collega's door. Dat schreven we eerder vandaag in dit artikel.

Meer nieuws uit

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!