Brugse regio kampt met ‘grafdieven’

Annelies Kempe bij het graf van haar vader: "We vragen ons nog steeds af wie zoiets doet." © Foto TL
Redactie KW

Allerheiligen staat opnieuw voor de deur. Hét moment voor heel wat mensen om de graven van hun dierbaren wat op te kuisen en te “versieren”. Maar helaas ook hét moment voor anderen om bloemen en ornamenten van graven te stelen. Bij de politie merkt men niet onmiddellijk een stijging wat het aantal aangiftes betreft. Al lijkt dat voornamelijk omdat de meeste slachtoffers niet naar de politie stappen. “Voor een gestolen bloem? Wat kunnen die daar nu aan doen?”, klinkt het.

De afgelopen dagen werden nochtans heel wat mensen het slachtoffer van ‘grafdieven’. Voormalige bloemiste Dounia Antovitch (69) kijkt er al bijna niet meer van op. Haar moeder ligt begraven op het kerkhof in de Baron Ruzettelaan in Brugge. “Dat zijn geen uitzonderingen meer”, zegt ze. “Maar rond Moederdag en Allerheiligen is het telkens van dat. Twee weken geleden legde ik een mooie hortensia. Die stond er twee dagen. En het bloemstuk dat ik erna maakte, bleef amper één dag langer liggen. Nu staan er witte lelies. Ik ben eens benieuwd hoe lang het zal duren.”

Dounia blijft echter tegen beter weten in bloemen op het graf leggen. “Enerzijds omdat ik bloemiste was natuurlijk, maar vooral omdat ik het mijn mama op haar sterfbed beloofd heb. Mama was toppezot van bloemen en ik heb gezegd dat er altijd op haar graf zouden liggen.”

Het mooie gebaar van Dounia gaat voor heel wat nabestaanden op. Zij willen de graven van hun dierbaren zo mooi mogelijk houden. Ook Annelies Kempe (25) en haar moeder doen daar moeite voor. Alleen was het afgelopen week al de tweede keer in enkele jaren tijd op het kerkhof in Zedelgem. “Mijn papa is acht jaar geleden gestorven en werd gecremeerd. Hij heeft nu een klein graf en daar planten we telkens bloemetjes voor”, zegt Annelies. “Maar afgelopen week bleken die gewoon uit de grond getrokken en verdwenen. We vragen ons nog steeds af wie zoiets doet.”

Ik begrijp echt niet hoe mensen zoiets kunnen doen

Zes jaar geleden overkwam het gezin al hetzelfde. Toen werd een stenen bak met bloemen zomaar weggenomen. “We hebben toen een oproep op het prikbord gehangen. Mensen beseffen misschien niet wat voor een emotionele impact zoiets heeft, maar blijkbaar is de boodschap niet bij iedereen aangekomen. Wat is het volgende? Moeten we nu ook al camera’s op een kerkhof hangen?”

Een zelfde vraag stelt Serge Stevens uit Brugge zich. Hij plaatste vorig weekend enkele bloemen op het graf van zijn broer op het kerkhof in Jabbeke. “Maar toen mijn ouders dinsdagmiddag gingen, waren die verdwenen. De dief had zelfs het putje dat hij ongetwijfeld moest maken weer dicht gemaakt”, zegt Serge. “Ik begrijp echt niet hoe mensen zoiets kunnen doen. Die bloemen hebben me letterlijk 7,3 euro gekost. Maar ik ben gechoqueerd door die diefstal.”

En dat gevoel overheerst ook bij een vrouw uit Oostkamp, die liever anoniem blijft. Zij geloofde haar eigen ogen niet toen ze vorige week het graf van haar ouders nog eens ging bezoeken op het kerkhof in Oostkamp. “Ik had de week ervoor alles opnieuw aangelegd”, zegt ze. “Een mooie chrysant met een haak in de grond, wat plantjes er rond en boomschors om het onkruid geen kans te geven. Maar toen ik enkele dagen later terug kwam om die water te geven, bleek de grote plant er gewoon met haak en al uitgetrokken. Ze stond zelfs gewoon bij de buren. Al wil ik die mensen niet beschuldigen ook, want ik heb natuurlijk niet gezien wat er gebeurd is.”

(TL)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier