Brugse nepdetective riskeert jaar effectieve celstraf

© Getty Images/iStockphoto
Redactie KW

Een 68-jarige Bruggeling moet zich voor de strafrechter verantwoorden voor oplichting, belaging en laster. De man pluimde zijn eigen vrouw en dochter en gaf zich jarenlang ten onrechte uit voor detective en advocaat.

Een ziekelijke fantast, pathologische leugenaar en charlatan. De procureur had gisteren in de Brugse correctionele rechtbank geen goed woord over voor Johnny V.L. De 68-jarige Bruggeling moet er zich verantwoorden voor oplichting, belaging en laster. De man regelde jarenlang de financiële kant van de broodjeszaak die hij samen met zijn echtgenote – intussen ex-echtgenote – runde in Sint-Kruis. Hij maakte al die tijd schaamteloos misbruik van het vertrouwen van zijn vrouw en onttrok zo’n 80.000 euro aan de vennootschap. Hij plunderde ook de spaarrekening van hun dochter.

“Ik ben zo blind geweest”, stelde de vrouw gisteren in de rechtbank. “Onze dochter heeft uiteindelijk ontdekt waar hij mee bezig was. Aangezien de zaak op mijn naam stond heeft hij mij met zware schulden opgezadeld.” Ook een ex-vriendin van V.L. stelde zich burgerlijke partij. “Hij deed bij de politie aangifte dat ik een zetel van hem gestolen had terwijl hij zelf had gezegd dat ik die mocht meenemen. Ik wist trouwens niet eens dat hij getrouwd was tot ik hem met zijn vrouw zag zitten op het Schlagerfestival.”

Ook ten aanzien van zijn vrouw deed V.L. een lasterlijke aangifte. Hij beweerde dat ze hem vergiftigd had terwijl dat helemaal zo niet was. “Bij de beklaagde werd jaren voor die aangifte al een huidaandoening vastgesteld”, vervolgde de procureur. “Die uitslag was daarvan het gevolg. Zijn vrouw werd dan ook buiten vervolging gesteld.” Johnny V.L. liep in het verleden al vier correctionele veroordelingen op voor onder meer misbruik van vertrouwen, schriftvervalsing en het zich bedienen van valse titels. Zo gaf hij zich ten onrechte uit voor privédetective, advocaat en bemiddelingsadviseur. “Daarbij probeerde hij telkens de politiediensten en het gerechtelijk apparaat voor zijn kar te spannen”, aldus nog de procureur. Naast voorwaardelijke celstraffen kreeg V.L. in het verleden ook al een beroepsverbod opgelegd. De procureur vroeg nu een jaar effectieve celstraf. V.L. kwam zich zonder advocaat verdedigen en ontkende alle aantijgingen met klem. Hij beweerde dat er geen bewijzen zijn en dat zijn exen de leugenaars zijn. De uitspraak volgt op 4 oktober.

(AF)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier