Brugse meisjesbende terroriseert stationsbuurt: één meisje opgepakt en in instelling geplaatst

26/10/17 om 08:39 - Bijgewerkt om 16:50

De politie van Brugge is een onderzoek gestart naar een meisjesbende die de stationsomgeving terroriseert. Verschillende jonge meisjes kregen al slagen. De vechtpartijen worden gefilmd en op internet geplaatst. De directrice van een nabijgelegen school is radeloos en gaat na de vakantie samen met haar zorgteam in de buurt patrouilleren. De minderjarige verdachte is door de jeugdrechter in een halfopen instelling geplaatst.

Brugse meisjesbende terroriseert stationsbuurt: één meisje opgepakt en in instelling geplaatst

© TLG

Ze noemen zichzelf de 'Zehbi's'. De meisjesbende is momenteel dé schrik van alle jonge meisjes in en rond het station van Brugge. Het gaat om zes tienermeisjes, aangespoord door een amper vijftienjarig meisje. Vooral de laatste weken lijken ze de stationsomgeving onveilig te maken. Het trieste dieptepunt vond afgelopen donderdag plaats. Toen probeerden ze een 15-jarig meisje op de treinsporen te duwen. "Ze viel gelukkig nog net op het perron", zegt haar vader. "Maar dat bendetje bedreigt haar zelfs met de dood. Ze is zo bang dat ze zelfs uit het leven probeerde te stappen."

Agressie op school

Vier van de zes jonge bendeleden zaten een tijdje geleden in het tweede en derde middelbaar in het Koninklijk Technisch Atheneum, op een boogscheut van het station. Twee van hen zijn buiten gegooid, twee andere preventief geschorst. De directeur daar zit met de handen in het haar. Nooit eerder zag ze zoveel agressie op zo'n korte termijn in haar school. Ze paste zelfs de uurroosters van de leerlingen aan zodat die minder "voorspelbaar" zijn voor de meisjesbende. En na de vakantie plant de school patrouilles aan de stationsbuurt. "Van een bepaalde klas met twaalf leerlingen zette ik er al zes buiten", zegt pedagogisch directeur Petra De Schepper. "Dat zijn er meer dan gans vorig schooljaar en het is nog maar oktober. Ook de politie moest hier veel meer dan anders tussenkomen. Er is iets grondig fout en wij willen er alles aan doen om dat recht te zetten."

Delen

Als ik die filmpjes nu zie, komt mijn haar recht

De directeur ziet gelijkenissen met de feiten van een tweetal maanden geleden. Toen doken op Instagram heel wat filmpjes op van vechtende jongeren in en rond Brugge. Ook de 'Zehbi's' maakten onlangs een profiel aan op de sociaalnetwerksite om hun vechtpartijen op te verspreiden. De profielfoto toont drie van de leden waarvan het gezicht onherkenbaar werd gemaakt. De afgelopen dagen verschenen al vier filmpjes op het profiel. Daarop is telkens te zien hoe ze andere jonge meisjes hardhandig aanpakken. "Ik kreeg in het begin van het schooljaar signalen door van het feit dat er "bendes" werden gevormd. Aanvankelijk lachten we daar mee. Maar het is nu blijkbaar in om te vechten en dat te filmen en te verspreiden. Als ik die filmpjes nu zie, komt mijn haar recht. Ik word er letterlijk fysiek misselijk van", zegt de directeur.

Hersenschudding

Ook de mama van één van de slachtoffers begrijpt niet goed hoe het zo ver kon komen. Haar dochter werd vorige week aan het station aangevallen door de 'Zehbi's'. "Ze kennen mijn dochter niet, maar ze vielen haar aan omdat ze een grote krullenbol heeft", zegt ze. "Ze riepen "met je Afrikaanse krullen" en trokken haar op de grond en stampten haar in het gezicht. Ze hield er zelfs een lichte hersenschudding aan over en kon 's anderendaags niet naar school. Ik haastte me naar het station en kon er één van die meisjes spreken. Maar veel emotie toonde die niet. Ze lachte me zelfs uit. Pas later zag ik het filmpje dat ze gemaakt hadden. Het geschreeuw van mijn dochter raakte me tot in het diepste van mijn moederhart. In de commentaren schrijven ze bovendien dat ze haar "blonde Afrikaanse bek" moet houden."

Brugse meisjesbende terroriseert stationsbuurt: één meisje opgepakt en in instelling geplaatst

© TLG

De moeder diende - net als heel wat andere ouders - klacht in bij de Brugse politie. Die kwamen al meermaals tussen op de school en nemen de zaak ernstig. Ze zijn een onderzoek gestart, maar blijven voorlopig karig met commentaar. "Het gaat hier natuurlijk om minderjarigen en een lopend onderzoek. We kunnen hier dan ook niet veel over communiceren", klinkt het.

Aangepaste lesroosters

Onder meer de trappen aan het Brugse station behoren tot het werkterrein van de bende.

Onder meer de trappen aan het Brugse station behoren tot het werkterrein van de bende. © Foto WK

Ondertussen neemt de school ook verdere maatregelen. Daar merken ze namelijk dat heel wat kinderen niet meer alleen naar school durven komen uit schrik om in de buurt van het station in elkaar geslagen te worden. Daarom paste de school zelfs de lesroosters aan. "In samenspraak met de leerlingen en de ouders laten we hen vroeger of later vertrekken", zegt de directeur. "Op die manier kan dat bendetje niet meer inschatten om hoe laat onze leerlingen hun bus of trein gaan nemen." Na de vakantie zal de directeur ook samen met het zorgteam (leerlingbegeleiders en opvoeders) gaan patrouilleren in de stationsomgeving. "We willen op die manier kort op de bal spelen. Dit probleem moet echt bij de wortel aangepakt worden. Eén van die meisjes zat amper een paar weken bij ons op school en heeft al heel wat op haar kerfstok. Helaas is er blijkbaar geen plaats om haar in een instelling onder te brengen."

Arrestatie

Het parket bevestigt ondertussen dat er een onderzoek loopt naar slagen, afpersing en kleine diefstallen in Brugge, gepleegd door minderjarige meisjes. Eén van de verdachten kon geïdentificeerd worden en werd vanochtend gearresteerd. Het meisje is door de jeugdrechter geplaatst in een halfopen instelling. De feiten zijn gekwalificeerd als belaging en opzettelijke slagen en verwondingen. Het onderzoek naar de feiten en naar de andere verdachte loopt ondertussen volop verder.

(TLG)

Meer nieuws uit

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!