Brugse apotheker neemt het op voor jonge inbreker: “Stuur die jongen niet naar de cel”

Redactie KW

Een jonge Bruggeling moet zich voor de strafrechter verantwoorden voor een inbraak in een apotheek. Opmerkelijk: de bestolen zaakvoerster brak donderdag een lans voor hem: “Stuur die jongen niet naar cel. Hij heeft begeleiding nodig.”

Op 10 oktober vorig jaar forceerde Niels A. (23) de toegangsdeur van apotheek De Pauw langs de Gistelsesteenweg in Sint-Andries. Terwijl de zaakvoerders met hun twee kinderen boven lagen te slapen plunderde A. de kassa. Vervolgens nam hij de benen en probeerde hij ook de toegangsdeuren van de café’s De Chalet en Den Comptoir in te beuken. Ten slotte probeerde hij ook nog het rolluik van de Standaard Boekhandel open te breken.

De zaakvoerster van de apotheek toonde zich woensdag tijdens het proces bijzonder mild ten aanzien van A. “Deze jongen hoort niet thuis in de gevangenis. Hij heeft duidelijk problemen en moet begeleiding krijgen.”

Niettemin vorderde de vrouw een schadevergoeding voor zichzelf en haar gezin. “Als volwassene kan je zo’n feiten plaatsen, maar voor een klein kind is dit veel moeilijker. Mijn zoontje is nog altijd bang dat er plots een inbreker voor zijn neus zal staan.”

De procureur toonde heel wat minder begrip voor A. “Het siert mevrouw dat ze zo mild is, maar zij is duidelijk niet vertrouwd met het strafverleden van de beklaagde. In 2017 kreeg hij in beroep een werkstraf voor afpersing. Vorig jaar kreeg hij twee jaar voorwaardelijk voor drugsdelicten. Hij kreeg toen de kans om aan zijn drankverslaving te werken maar in de plaats ging hij opnieuw in beroep en kreeg hij in september weer een werkstraf opgelegd. Amper een maand later pleegde hij de feiten waarvoor hij nu terechtstaat. Wat mij betreft is de speeltijd voorbij. Ik eis een strenge effectieve straf.” De verdediging vroeg nog een laatste kans voor A. “Een verslaving heb je niet in een-twee-drie overwonnen”, aldus de advocate van A.

De uitspraak volgt op 14 maart.

(AFr)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier