Bruge politie ontdekt foto’s: grafdelver krast hakenkruis in schedel

Redactie KW

De grafdelver nam foto’s van de lijken die hij opgroef en stuurde die naar zijn collega’s door. De feiten kwamen aan het licht toen de politie zijn gsm controleerde nadat hij opgepakt werd voor zijn aandeel in de voetbalrellen in Brugge. De politie van Brugge is een onderzoek gestart naar een grafdelver wegens grafschennis.

De grafdelver kerfde een hakenkruis in een schedel die hij opgroef. Samen met collega’s verkocht hij een gouden tand en een ring die ze in een oude grafkist vonden. En hij nam foto’s van de lijken die hij opgroef en stuurde die door naar collega’s. Eén keer zelfs naar een kameraad.

De Brugse grafdelver Kevin D. (30) toonde zich niet bepaald een voorbeeld in zijn job. “Ik weet dat dat fout was. Het zal zeker niet meer gebeuren”, verklaarde hij zelf aan de politie.

Herkend na rellen tussen Club Brugge-Antwerp

Kevin D. werd ongeveer een maand geleden uit zijn bed gelicht door de politie. Maar helemaal niet voor feiten die met zijn beroep als grafdelver te maken hadden. De politie had hem namelijk herkend op camerabeelden van de rellen na de wedstrijd tussen Club Brugge en Antwerp, vlakbij het Jan Breydelstadion.

Maar toen de speurders zijn gsm onderzochten, geloofden ze hun eigen ogen niet. Ze troffen er de ene lugubere foto na de andere aan. Uit de filmpjes en foto’s op zijn gsm bleek bovendien dat Kevin D. er nazistische sympathieën op nahield.

Opgraven na vervallen grafconcessie

De prille dertiger is ondertussen al zo’n drie jaar aan de slag als grafdelver bij de stad Brugge. Door zijn collega’s wordt hij op handen gedragen en hij behoort zelfs tot een kleine equipe die het “vuile werk” op zich neemt. Samen met een drietal collega’s graaft hij namelijk lijken op waarvan de grafconcessie verlopen is. Een opdracht van stad Brugge.

De grafdelvers moeten daar het hout, de beenderen en andere restanten sorteren om die daarna naar een massagraf te brengen. Een taak die als “psychologisch zwaar” omschreven wordt.

“Bonus per lichaam”

Maar psychologisch bleek Kevin D. daar weinig last van te hebben. De politie vond namelijk een dertigtal foto’s op zijn gsm terug van lijken die hij uit de grond gehaald had. Die foto’s verstuurde hij naar zijn collega’s en één keer naar een vriend van hem. Bij de politie legde hij een opvallende verklaring af voor die foto’s.

“Wij krijgen bonussen per lijk dat we opgraven”, klonk het. “Om dat te kunnen bewijzen nam ik daar foto’s van. Maar ik besef dat ik dat niet had mogen doen. En die al zeker niet mocht doorsturen.”

“Hakenkruis ludiek bedoeld”

De grafdelver werd deze week verhoord over de opvallende feiten en werkte de politie zeker niet tegen. Zo biechtte hij ook op dat hij samen met zijn collega’s ooit een gouden tand en een ring in een grafkist vond die ze moesten opgraven. Iets dat eigenlijk naar de nabestaanden van de overledene zou moeten gaan. “Maar we hebben die verkocht”, vertelde hij. En ook over de foto van een schedel met daarop een hakenkruis gekerfd praatte hij. Ook die foto vond de politie op zijn gsm terug.

“Ik heb die schedel opgegraven in een grafkelder tijdens het werk. Ik heb daar inderdaad dat hakenkruis op getekend”, gaf hij toe. “Maar dat was eerder ludiek bedoeld en niet uit overtuiging.” Hij benadrukte daarbij ook dat alle opgravingen op zich in opdracht van zijn werkgever gebeurden.

Burgemeester reageert

Burgemeester Renaat Landuyt (sp.a) besliste van zodra Kevin D. voor het hooliganisme in de cel belandde al om hem te ontslaan. Van de feiten die daarna aan het licht kwamen was de burgervader gisteren nog niet op de hoogte. “Als die kloppen gaat dat er heel ver over”, zegt hij. “Wij gaan dit uiteraard ook verder laten onderzoeken.”

Dat grafdelvers bonussen zouden krijgen voor het opgraven van lijken ontkent de burgemeester. Al is het wel zo dat de equipe waartoe Kevin D. behoorde een speciale vergoeding kreeg voor het opgraven van lijken waarvan de grafconcessie was verlopen. “Een werk dat de meeste steden en gemeenten uitbesteden”, zegt Landuyt. “Net omdat het weinig benijdenswaardig is. Wij hebben ook met het idee gespeeld om het uit te besteden, maar onze grafdelvers vonden dat niet nodig. Ze krijgen daar een specifieke uurvergoeding voor, maar ze moeten op geen enkel moment foto’s voorleggen om dat te verantwoorden.”

Beroep tegen vrijlating

Kevin D. zelf verscheen gistermorgen voor de tweede keer voor de Brugse raadkamer voor zijn rol bij de voetbalrellen. Die besliste om hem onder voorwaarden vrij te laten. Zo zou hij onder andere vier uur voor en vier uur na de wedstrijden van Club Brugge thuis moeten blijven.

“Voorwaarden waar hij zich uiteraard aan zou houden”, zegt zijn advocaat Franky Baert. Maar het parket tekende beroep aan tegen zijn vrijlating waardoor Kevin D. Kerstmis toch in de gevangenis zal moeten vieren en de Gentse Kamer van Inbeschuldigingstelling zich binnen twee weken over zijn verdere aanhouding zal moeten buigen.

Kans op extra vervolging

Wellicht riskeert de grafdelver nu ook nog een extra vervolging wegens grafschennis en zijn nazistische sympathieën. Op grafschennis staat een gevangenisstraf van maximum twee jaar. Voor de diefstal (gouden tand en ring, red.) riskeert hij dan weer een celstraf van vijf jaar.

Het is voorlopig niet duidelijk of ook zijn collega’s zich bij de politie zullen moeten komen verantwoorden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier