Brandstichting in woning in Oedelem: “Uit jaloezie”

In dit huis werd zaterdagnacht brand gesticht. © Davy Coghe
Arjan Desante
Arjan Desante Medewerker KW

In de nacht van zaterdag op zondag werden Tom Danneels en zijn vriendin Stefanie Vanderschaeghe uit Oedelem (Beernem) het slachtoffer van brandstichting. Volgens de slachtoffers ligt jaloezie aan de basis van de brandstichting.

Het koppel, dat inwoont bij de vader van Tom in Oedelem, was zaterdagavond uitgenodigd bij vrienden, maar kreeg ‘s nachts een onaangename verrassing te verwerken. Er werd namelijk brand gesticht in het huis dat ze volop aan het verbouwen zijn langs de Bruggestraat in Oedelem.

De bovenste verdieping van hun woning was al volledig afgewerkt, enkel op het gelijkvloers waren er nog werken aan de gang. De vermoedelijke dader van de brandstichting werd volgens diezelfde nacht nog opgepakt. Dat bevestigt het Brugse parket, dat voorts niet wil reageren. “Omdat het om intrafamiliale feiten gaat, is met de onderzoeksrechter afgesproken om hierover voorts niet te communiceren”, aldus Fien Maddens.

Veel schade

Tom Danneels en zijn verloofde Stefanie Vanderschaeghe zagen duizenden euro’s en maanden werk in rook opgaan door de brandstichting in de woning die ze aan het verbouwen waren. “Wij waren iets gaan eten bij vrienden toen we plots telefoon kregen van de zus van mijn verloofde Stefanie. Ze meldde ons het slechte nieuws en natuurlijk zijn wij meteen ter plaatse gaan kijken”, vertelt Tom.

“De brandweer was al ter plaatse geweest toen we arriveerden en de bluswerken waren zo goed als afgerond. De heringerichte bovenverdieping bleek eigenlijk volledig vernield. Wij hadden die volledig laten strippen en alles mooi laten afwerken met nieuwe materialen. Daar blijft niets meer van over. Ik ben zelf aannemer en heb zelf wel wat werk gedaan, maar de meeste werkzaamheden hebben we laten uitvoeren en dat heeft natuurlijk wel allemaal een pak geld gekost.”

Over de dader van de brandstichting wil Tom geen uitspraken doen. “Wij hebben wel een vermoeden dat jaloezie hier aan de basis kan liggen“, zegt hij. “Ik heb net een bvba opgestart voor mijn zelfstandige activiteit als aannemer en we zijn dus een huis aan het verbouwen met de bedoeling er binnenkort in te trekken. Mogelijk kan niet iedereen daar even goed mee om.”

“Hoe het komt dat de vermoedelijke dader zo vlug kon opgepakt worden, dat weten we zelf niet. Dat het ging om opzettelijke brandstichting was wel vlug duidelijk want ik vernam dat er maar liefst drie brandhaarden zouden gevonden zijn. Die brandstichting is natuurlijk een stevige streep door onze rekening. Ook onze plannen en timing om in deze woning te gaan wonen, zullen we nu moeten bijsturen. Gelukkig krijgen we veel steun van familie en vrienden, die allerlei acties op poten zetten om ons te helpen in deze moeilijke tijden.”

Financiële steun

Meerdere familieleden willen Tom en Stefanie steunen in deze moeilijke periode. Zijn zussen plaatsen spaarpotjes op verschillende locaties, zodat mensen een bedrag naar keuze kunnen schenken. “Hun huis was nog in opbouw. Al het werk en geld dat zij hierin staken, zagen ze in vlammen opgaan. Om hun emotionele en financiële ramp wat draaglijker te maken, hadden wij graag opgeroepen om hen te steunen. Alle hulp is welkom.”

Zijn moeder Hendrika Vanhulle, die in Eernegem woont, zet zelfs een strijkactie op poten. Zij wil anderen hun strijk doen voor tien euro per mand om haar zoon te steunen met de opbrengst. “Mijn zoon zit in zak en as, we willen absoluut iets doen om hem te helpen”, klinkt het.

(AD/PDV-foto Davy Coghe)

Axellehttps://www.facebook.com/axelle.deschuymere.9https://www.facebook.comFacebook1

Beste mensen,

Op zaterdagnacht 17/11 werden mijn broer en zijn gezin slachtoffer van brandstichting in hun nieuw huis….

Geplaatst door Axelle Deschuymere op Dinsdag 20 november 2018

rich1.0https://www.facebook.com/axelle.deschuymere.9/posts/2328766380689277552Kimhttps://www.facebook.comFacebook1

Beste mensen,

Mag ik even jullie aandacht. Op zaterdagnacht 17/11 zijn mijn broer en zijn gezin slachtoffer geworden…

Geplaatst door Kim Danneels op Dinsdag 20 november 2018

rich1.0https://www.facebook.com/kim.danneels.5/posts/10214663492074183552

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier