Bolte schoof moord op moeder in schoenen ander slachtoffer

© GF
Redactie KW

Op het assisenproces tegen Oliver Bolte (44) hebben de speurders uitgelegd dat de beschuldigde de moord op zijn moeder Renate (71) niet onmiddellijk bekende. De Duitser schoof de feiten zelfs even in de schoenen van zijn andere slachtoffer, Norbert Bocher (49).

Norbert Bocher en Oliver Bolte leerden elkaar twee à drie jaar voor de feiten kennen tijdens hun hobby als strandjutter in Blankenberge. Opvallend genoeg liet de beschuldigde zich ‘Mark’ noemen, naar eigen zeggen omdat hij Bocher niet helemaal vertrouwde. Het slachtoffer verkocht zijn kennis het wapen waarmee hij uiteindelijk zelf vermoord werd. “Het betrof een Colt 1903, twee tot drie weken voor de feiten zijn ze ermee gaan schieten in de duinen”, legde hoofdinspecteur Gert Leenknegt uit.

Door de knieën

Op 9 maart 2017 ging Oliver Bolte zich aangeven bij de politie. Over de dood van zijn moeder diste hij echter een opmerkelijk verhaal op. “De kamer was zogezegd overhoop gehaald en een koffer met 53.000 euro was verdwenen. Hij dacht onmiddellijk dat er ingebroken was geweest. Het kwam bij hem op dat Norbert dat gedaan had”, aldus hoofdinspecteur David Roelant. Op het einde van het urenlange nachtelijke verhoor ging de beschuldigde toch door de knieën. Hij vertelde dat zijn moeder zelf uit het leven wilde stappen. “Zijn moeder had schrik dat ze longkanker had. Oma zag er net voor haar dood uit als iemand uit een naziconcentratiekamp. Hij vertelde dat zijn moeder niet zo wilde eindigen.”

Rohypnol via darknet

In eerste instantie liet Bolte uitschijnen dat Norbert Bocher de pillen voor zijn moeder had geleverd. Achteraf bleek dat hij de Rohypnol wel had aangeraden, maar dat een zekere ‘Koen’ ze via darknet had besteld. Over ‘Koen’ wil Bolte nog steeds geen verklaringen afleggen. “Ik ga er van uit dat ik 28 jaar ga krijgen, waarvan ik tien jaar in de gevangenis ga zitten. Daarna heb ik Koen nodig om mijn toekomst veilig te stellen”, verklaarde hij aan de speurders. Net als tijdens zijn verhoor door de voorzitter stelde Bolte zich tijdens het onderzoek ook vaak brutaal op. “De gevangenis stelt niets voor. Het is een soort kinderkamp voor achterlijken die maar wat lopen te voetballen, te blowen en te kletsen“, zei hij aan zijn ondervragers. Hoofdinspecteur Roelant ergerde zich duidelijk aan die houding. “Hij praatte altijd maar over zijn grote droom, een duikclub. Terwijl er twee mensen overleden zijn die niks meer moeten dromen. Wees een man en vertel eens alles wat van belang is, heb ik hem gezegd. We kunnen niet ontkennen dat onze stem dan een stuk luider is gegaan.”

Meewerking tijdens reconstructie

Bij het begin van de zitting legde ook onderzoeksrechter Johan Desseyn al zijn getuigenis af. Begin juli 2017 kreeg Desseyn tijdens zijn verlof te horen dat Bolte door een procedurekwestie moest vrijgelaten worden. “Ik was geschrokken, dat is nog zacht uitgedrukt. In samenspraak met een collega-onderzoeksrechter is meneer Bolte onmiddellijk opnieuw aangehouden voor inbreuken op de wapenwetgeving.” De beschuldigde was absoluut niet opgezet met de gang van zaken. “Hij kon die wapens niet registreren omdat hij illegaal was in het land. Hij was geëmotioneerd door de hele situatie”, getuigden de speurders.

In de loop van de namiddag zullen de speurders nog duiding geven bij de reconstructie die op 28 maart 2017 werd uitgevoerd. “Ik moet zeggen dat hij zeer goed heeft meegewerkt aan de wedersamenstelling. Hij heeft tot in detail getoond hoe alles zich heeft afgespeeld“, verklaarde de onderzoeksrechter al. Johan Desseyn legde ook uit hoe hij een college van deskundigen aanstelde. Hun bevindingen bevestigden uiteindelijk de versie van de beschuldigde, terwijl de eerste wetsdokter beweerde dat Renate Bolte wel nog leefde toen de brand ontstond. Na de middagpauze komen de deskundigen zelf aan het woord.

(BELGA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier