Beklaagden terecht voor kunstdiefstal op uit de hand gelopen feestje in Zwevegem

© Getty Images/iStockphoto
Redactie KW

Tijdens een uit de hand gelopen feestje in Zwevegem, dat door de zoon des huizes georganiseerd werd toen zijn ouders op reis waren, zijn twee kunstwerken van Andy Warhol gestolen. De beklaagden konden de code van het alarmsysteem ontfutselen toen de jongeman dronken was. Ze riskeren straffen tot achttien maanden.

Een jongeman uit Zwevegem besloot om een feestje te organiseren voor enkele vrienden in de zomer van 2016. Zijn ouders waren op reis dus nodigde hij enkele vrienden uit voor een stevige party. Maar het liep uit de hand en er kwam veel meer volk op af dan hij had gepland. Zo ook de drie beklaagden, een 29-jarige man uit Zwevegem, een 28-jarige man uit Avelgem en een man van 33 uit Zulte.

Terwijl de anderen dronken en drugs gebruikten, lieten zij hun oog vallen op de indrukwekkende kunstcollectie van de ouders. Aan de muur hingen twee kunstwerken van Andy Warhol en ook nog enkele miniaturen. Toen het feestgedruis zich verplaatste en ook de zoon des huizes het huis verliet, keerden de drie terug naar het huis in Zwevegem en gingen ervandoor met de kunstvoorwerpen, goed voor ongeveer 104.000 euro.

“Het was al snel duidelijk dat de drie de alarmcode te weten kwamen via de zoon. Ze maakten hierbij misbruik van zijn dronken toestand.” De buit werd aangetroffen bij een van de beklaagden. Hij meende dat hij gedwongen werd om mee te gaan. Voor hem vordert het Openbaar Ministerie een celstraf van vijftien maanden. Een andere beklaagde ontkent dat hij iets met de diefstal te maken had. Hij riskeert een celstraf van achttien maanden. De derde was niet aanwezig in de rechtbank. Hem hangt een celstraf van vijftien maanden boven het hoofd. Vonnis op 11 maart.

(BELGA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier