Beklaagden ontkennen betrokkenheid bij vergelding binnen drugsmilieu

Redactie KW

In 2014 werd een man op het Schouwburgplein in Kortrijk in een auto gesleurd en in elkaar geslagen. Enkele uren later werd hij opnieuw gedumpt. De twee beklaagden ontkennen voor de Kortrijkse strafrechter elke betrokkenheid.

Op het Schouwburgplein in Kortrijk werd een man drie jaar geleden in een Alfa Romeo gesleurd. Het slachtoffer kreeg eerst enkele rake klappen en werd daarna op de achterbank geduwd. Hij schopte de achterruit uit de wagen. De actie zou kaderen in een vergelding in het drugmilieu. Na aandringen van agenten noemde het slachtoffer uiteindelijk de naam van de eerste beklaagde, een dertiger met Russische roots.

“Niet omdat hij de dader is, maar omdat hij aan mijn cliënt dacht en omdat hij schrik heeft van de echte dader”, meent zijn raadsman Thomas Vandemeulebroucke. “Er zijn geen bewijzen dat hij er ook maar iets mee te maken heeft. Er is geen telefonie-onderzoek, geen huiszoeking,…” Het slachtoffer weigerde een confrontatie met de vermeende dader en stelt zich geen burgerlijke partij.

Ook een Oezbeekse twintiger moest voor de rechter komen. Hij wordt verdacht van medeplichtigheid. De wagen die gebruikt werd, zou van hem zijn. Hij had een Alfa Romeo, maar heeft niets met de feiten te maken volgens zijn advocaat. “Met de gedeeltelijke nummerplaat die een getuige kon noteren, komen er honderd Alfa’s in aanmerking“, merkt advocaat Nicolaas Vinckier op. “Zelfs als hij zijn wagen zou beschikbaar gesteld hebben, is dat niet strafbaar, tenzij hij wist van de criminele plannen.”

Beide vragen de vrijspraak. Het Openbaar Ministerie vordert respectievelijk twee jaar en twintig maanden celstraf. Vonnis op 27 november.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier