Beklaagde ontkent home-invasion bij Avelgemse notaris

07/11/17 om 14:10 - Bijgewerkt om 14:09

In december 2016 sloegen inbrekers toe bij notaris Denys in Avelgem. De man betrapte hen en filmde hun vlucht, maar kreeg slagen van het viertal. Ook een passant, die ter hulp snelde, kreeg klappen. "Er is geen sluitend bewijs", aldus de advocaat van beklaaagde S.T., die dinsdag resoluut de vrijspraak vroeg voor de Italiaanse twintiger.

Beklaagde ontkent home-invasion bij Avelgemse notaris

De vier inbrekers konden vluchten met een beperkte buit: twee gsm's, 3.500 euro cash en een rugzak van de passant. Die laatste was tien dagen arbeidsongeschikt. De daders trokken zijn autodeur open. Hij kreeg onmiddelijk pepperspray in het gezicht, werd uit zijn voertuig gesleurd en kreeg een klap op het hoofd met het busje pepperspray. Hij vraagt ruim 4.000 euro schadevergoeding. De notaris en zijn echtgenote vragen ruim 8.000 euro. Zij betrapten het viertal toen ze de kluis aan het openmaken waren met een slijpschijf.

In de loop van het onderzoek werden vier verdachten gearresteerd. Tegen drie van hen was volgens de raadkamer te weinig bewijslast om hen naar de rechtbank te verwijzen. Voor S.T. (23) uit La Louvière lag dat anders. Er werd dna van hem gevonden op een ijzeren staaf die de inbrekers in het notariaat achter lieten. Die was volgens S. bij hem gestolen. Het Openbaar Ministerie vroeg de buitenvervolgingstelling, maar de raadkamer besliste dat de man toch moet terecht staan.

"Op vandaag zitten er geen nieuwe bewijselementen in het dossier", zei de openbare aanklager ter zitting. "We gaan het geweer niet van schouder veranderen en gedragen ons dan ook naar de wijsheid van de rechtbank." Ook de advocaat van de twintiger vindt dat er geen aanwijzingen zijn dat S.T. bij de drieste overval betrokken was. "Op alle andere voorwerpen die er achter bleven, werd geen DNA van cliënt aangetroffen. Zijn gsm werd niet onder de mast gecapteerd. Zijn vriendin zegt dat hij de hele avond thuis was, bij haar en hun dochtertje, dat toen anderhalve maand oud was. Deze feiten stroken bovendien totaal niet met zijn profiel."

Vonnis op 28 november.

Meer nieuws uit

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!