Bedrijfsleider die ingrediënten voor XTC leverde, ontkent dat hij wist van drugslab in Oostende

© iStock
Redactie KW

Een bedrijfsleider uit Maarkedal blijft in beroep volhouden dat hij tal van producten ter goeder trouw verkocht aan een 58-jarige Nederlander, die er een drugslab mee opstartte.

In 2015 werd in een loods aan de Oudenburgsesteenweg in Oostende een groot drugslab ontdekt. In de loods troffen de speurders naast een splinternieuwe tabletteermachine om pillen te maken en een industriële droogtrommel ook grote hoeveelheden chemische producten aan, zoals zoutzuur en zwavelzuur. Volgens het parket was er in het lab genoeg voorhanden om liefst 96 miljoen xtc-pillen te produceren. Die konden naar schatting 170 miljoen euro opleveren.

Uiteindelijk werd de Nederlandse spilfiguur Egidius S. veroordeeld tot vijf jaar effectief. Hij ging niet in beroep. Maar E. kocht zijn ingrediënten aan bij een bedrijfsleider uit Maarkedal. Die ontkent dat hij mee in de drugshandel zit, maar kreeg in eerste aanleg toch een jaar effectief. In beroep blijft hij ontkennen.

Naïef en goedgelovig

De procureur-generaal kan daar enkel smakelijk om lachen. “Meneer, u bent industrieel ingenieur scheikunde. En dan komt er op een dag een man bij u en die bestelt anderhalve ton zwavelzuur, anderhalve ton zoutzuur, 720 kilo mierzuur en verschillende cilinders methanol. U vraagt zich dan niet af wat die man daarmee gaat doen? Als ik, Peter De Smet, bij een bedrijf kom aankloppen en ik doe die bestelling? Ik krijg een koffietje aangeboden en de boodschap dat ze even de politie gaan bellen om een en ander te controleren.”

Verder zou de man ook gratis zijn auto ter beschikking hebben gesteld en de cilinders met methanol zonder problemen hebben meegegeven, hoewel daar een groot bedrag in statiegeld tegenover staat. De procureur-generaal is wel van mening dat een jaar effectief streng is, en is tevreden met een jaar cel met uitstel. De bedrijfsleider zelf houdt vol dat hij enkel naïef en goedgelovig geweest en de enige fout die hij gemaakt heeft, is volgens zijn advocaat ‘dat hij alles in het Vlaams heeft verkocht’, zonder factuur dus. Arrest op 14 november.

(OSM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier