Assisenproces Oliver Bolte: “Slag met machete was dodelijk”

© GF
Laurens Kindt

Op het assisenproces tegen Oliver Bolte uit Blankenberge hebben wetsdokters Hubert Floré en Werner Jacobs hun getuigenis afgelegd. Over de doodsoorzaak van Renate Bolte, de moeder van beschuldigde, waren ze unaniem: de harde slag met de machete door haar zoon, en dus niet de pillen Rohypnol, hebben haar dood veroorzaakt.

Wetsgeneesheer Hubert Floré uit Brugge werd door de onderzoeksrechter aangesteld om zowel het lichaam van Renate Bolte als dat van Norbert Bocher te onderzoeken. Bij Norbert Bocher was de doodsoorzaak vrij duidelijk: de twee schoten met de Colt van Oliver Bolte in het hoofd van Norbert Bocher werden de man fataal. Voor Renate Bolte was de doodsoorzaak niet evident. Oliver Bolte verklaarde dat hij zijn moeder op 6 maart 2017, op haar eigen verzoek, tien pillen rohypnol gaf in een smoothie maar dat ze daarna nog niet dood was. Daarom zou hij haar op haar buik gelegd hebben en één keer hard ingehakt hebben in haar nek. Omdat hij ook toen nog een ‘borrelend’ geluid hoorde, zou hij nadien nog een keukenmes in haar ribben gestoken hebben, op de plaats waar hij dacht dat het hart zat. Pas dan zou Renate Bolte effectief overleden geweest zijn.

Slag met machete dodelijk

Daags nadien vermoordde Oliver Bolte zijn vriend Norbert Bocher en nog eens een dag later stichtte hij brand in het appartement waar hij met zijn moeder woonde en waar hij ook het lichaam van zijn moeder had achtergelaten. Wetsdokter Floré ging er in eerste instantie vanuit dat Renate Bolte nog leefde op het moment van de brandstichting. Als dat klopte, zou ze een doodsstrijd van bijna twee dagen gevoerd hebben met de machete van haar zoon Oliver nog in haar nek alvorens ze levend verbrand werd. Dokter Floré baseerde zich voor deze stelling op de aanwezigheid van koolstofmonoxide in het bloed en op roetresten die hij vond in de longen. Daaruit zou blijken dat Renate Bolte brandlucht en roet had ingeademd en dat ze dus nog leefde toen er brand werd gesticht.

Ergernis bij Bolte

Omdat de onderzoeksrechter daaraan twijfelde, schakelde hij drie bijkomende experts in waaronder dokter Werner Jacobs. Zij kwamen na uitgebreid onderzoek tot de conclusie dat dokter Floré zich vergist had. “De koolstofmonoxide in haar bloed komt overeen met de vaststelling dat zij een zware roker was. De hoeveelheid koolstofmonoxide is volkomen normaal voor een zware roker. Het zogenaamde roet dat gevonden werd, is geen roet maar pigment. Bovendien hebben we braaksel in haar longen gevonden. Het is dus geen bewijs van brandlucht in de longen, maar braaksel dat wellicht afkomstig is van de smoothie die ze dronk”, aldus professor Jacobs. De misvatting van dokter Floré zorgde bij beschuldigde Oliver Bolte voor ergernis, zo bleek uit zijn ondervraging gisteren/maandag. “Door die zogenaamde deskundige die zich maandenlang vergist heeft, heb ik al die tijd moeten leven met de gedachte dat ik mijn moeder levend verbrand heb“, liet hij zich ontvallen.

Maaginhoud

Advocaat Kris Vincke uit Beernem, die optreedt voor de nabestaanden van Norbert Bocher, wou daarop weten hoe de maaginhoud van Renate Bolte eruit zag na haar dood. “Ik wil weten of die blauw was. Want aan rohypnol van de officiële fabrikant wordt nu een blauwe kleurstof toegevoegd, omdat die stof vaak gebruikt wordt om in iemands drankje te doen en nadien te verkrachten“, stelde Vincke de vraag. De wetsdokters verwezen voor een antwoord naar dokter/apotheker Jan Cordonnier, de volgende getuige. “Dat klopt. De maaginhoud van Renate Bolte was beige, niet blauw. Het kan dus zijn dat het niet om officiële pillen gaat, maar om buitenlandse of illegale pillen waaraan geen kleurstof werd toegevoegd”, aldus de apotheker. “Het kan dus zijn dat Renate Bolte niet wist dat er rohypol in haar smoothie zat?”, wou advocate Mélanie Sevenant daarop weten. “Ja, inderdaad, dat kan”, antwoordde de deskundige. Morgen passeren maar liefst negentien moraliteitsgetuigen de revue op het assisenproces tegen Oliver Bolte.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier