Asiel zit met financiële kater na verzorging verwaarloosde dieren

Redactie KW

De malafide kweker, bij wie 91 dieren in beslag genomen werden in Beselare, riskeert intussen een verbod van 3 jaar en boete van 20.000 euro.

Abdelkrim S. stuurde afgelopen maandag zijn spreekwoordelijke kat naar de Ieperse rechtbank, waar hij zich moest verantwoorden voor een waslijst van inbreuken op de dierenwelzijnswet. “De man was de afgelopen jaren met niets in orde”, aldus de procureur. “Ik vorder een 3 jaar durend verbod op het houden van dieren, een boete van ongeveer 20.000 euro en een verbeurdverklaring van een bedrieglijk vermogensvoordeel van 12.000 euro.”

Wel aanwezig was advocaat Bert Verhaeghe, die zich burgerlijke partij stelde namens de Zonnebeekse vzw Huisdierenopvang. De vrijwilligers van de vzw vragen een schadevergoeding van ruim 7.000 euro. In maart 2018 namen de Vlaamse diereninspectie, lokale politie en gerecht 70 honden, 7 pups, 11 katten en 3 kittens in beslag in de onvergunde kwekerij van Abdelkrim op het einde van de Slijpstraat bij de A19 in Beselare. De dieren werden opgevangen door verschillende asielen, waaronder dat van Zonnebeke. “Wij kregen 7 honden en 5 pups toegewezen”, vertellen Lode en Katleen Declercq, vrijwilligers bij de vzw. “Zoveel dieren in keer opvangen is uitzonderlijk voor ons. Bovendien waren de honden er erg aan toe, waardoor we veel geld spendeerden aan dierenartsen. Uiteindelijk moesten we 1 oude Duitse herder laten inslapen, omdat hij te veel pijn leed. De andere honden werden geadopteerd, maar wij blijven achter met een financiële kater.”

Volgens de vrijwilligers kampt de vzw al met een jaarlijks financieel tekort. “Wij betalen het tekort uit eigen zak. De extra kosten door S. komen dus heel ongelegen. De subsidie van de gemeente is een aalmoesje. Een deel van ons asiel staat op instorten, maar we hebben de middelen niet voor renovatiewerken. Als wij ermee stoppen, moet Zonnebeke een andere oplossing vinden voor de opvang van dieren.”

Vonnis op 8 oktober.

(TP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier