Arrogantie nekt toeristen die handtas meegrissen in BAR’N in Brugge

Justine Boedt werd bestolen, maar vond haar handtas terug. © PDV
Piet De Ville
Piet De Ville Medewerker KW

Justine Boedt kijkt terug op een wel erg vreemde diefstal in haar zaak, cocktailbar BAR’N in de Sint-Amandsstraat. Een groepje dronken Engelse toeristen griste haar handtas met portefeuille en sleutels mee. Maar door een gelukkig toeval konden de dieven gevat worden. “Ik heb alles terug, behalve mijn geld”, zegt Justine.

In de nacht van vrijdag op zaterdag werd de handtas van Justine Boedt gestolen terwijl ze aan het werk was in BAR’N, de cocktailbar die ze samen met haar zus Gaëlle runt. Justine is de dochter van Guy Boedt en Katleen Durie, de eigenaars van het bekende grand café Craenenburg op de Markt, vlakbij BAR’N.

“Rond 1.20 uur maakte ik me klaar om de zaak te sluiten”, vertelt Justine. “Toen ik mijn handtas wilde nemen op de plaats waar die altijd staat, bleek die daar niet meer te staan. Ik was in paniek want eigenlijk zit heel mijn leven in die handtas: mijn portefeuille met geld en betaalkaarten, de sleutels van BAR’N, van Craenenburg, van mijn auto, mijn woning en van de woning van mijn zus. Er zat ook een kleine som geld in. Na nog eens goed te hebben rondgekeken, ben ik zo vlug mogelijk iedereen beginnen verwittigen. Ik belde ook naar Card Stop en de politie. Aangezien ik bij me thuis niet binnen kon, want ik had dus geen sleutel meer, ben ik bij mijn zus thuis blijven slapen.”

Lastige toeristen

Justine had al snel een vermoeden wie de daders zouden kunnen zijn. “Het viel me doorheen de avond al op dat een groepje Engelse toeristen, twee koppels, zich nogal vreemd en eigenlijk ook wel lastig gedroeg. Ze dronken hevig en discussieerden over de rekening. Ze stonden ook in de buurt van mijn handtas. “

Wat de dieven wellicht niet wisten, is dat BAR’N uitgerust is met camerabewaking. Net als het aanpalende Craenenburg. En dat bleek nu net de redding te zijn voor Justine. “Mijn moeder had al vlug de beelden bekeken en liet me weten dat ze klaar en duidelijk kon zien wie de handtas had meegenomen. Het ging inderdaad om een groepje Engelse toeristen dat duidelijk herkenbaar was. Op de beelden is te zien hoe een man met zijn voet tegen de handtas stoot en die opneemt”, gaat Justine voort.

“Op de beelden is ook te zien dat het gezelschap staat te kijken naar die handtas, dat ze er blijkbaar wat over praten en dat die man er dan toch doodleuk mee naar buiten loopt, met de andere drie personen in zijn zog. Daarna wandelen ze weg naar rechts, dieper de Sint-Amandsstraat in.”

Justine bracht de politie op de hoogte. Die vroeg zo vlug mogelijk langs te komen en de beelden over te maken. De hoop dat ze haar handtas zou kunnen recupereren, was echter niet zo groot. Het ging immers om toeristen. De kans leek dus klein dat ze nog lang in Brugge zouden rondlopen. Maar toen kwam vader Boedt in het spel. “Papa had de beelden ook gezien. Mijn ouders kunnen de camerabeelden van in Craenenburg en aan de gevel van thuis uit live bekijken. Zaterdagnamiddag belde mijn vader ons op. ‘Ik zie ze zitten op het terras van Die Maene’ zei hij. Ik had nooit kunnen denken dat ze zich nog zo dicht bij de zaak zouden wagen.”

Twee combi’s

Justines vriend hield daarop een politieman, die toevallig passeerde, staande. “Die trommelde versterking op en er kwamen nog twee combi’s aangereden. Dat moet voor die mensen echt wel gênant geweest zijn, want op den duur stond er enorm veel volk te kijken. (lacht) Ze deden eerst alsof ze van niets wisten, maar finaal gaven ze dan wel toe dat ze die handtas hadden meegenomen.”

“Volgens hen berustte alles op een misverstand. Ze dachten zogezegd dat het hun eigen handtas was… De politie vond mijn handtas in hun logement in de Wijngaardstraat. Alles zat er nog in… behalve het geld. De toeristen verklaarden dat ze er geen geld hadden uitgenomen… Ik ben alleszins mijn ouders dankbaar voor hun puik detectivewerk én wil ook de politie danken voor hun kordate optreden.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier