“André Gyselbrecht schuift de schuld in de schoenen van Jef Vermassen”

Andre Gyselbrecht op het proces. © BELGA
Laurens Kindt

Na de middagpauze hernam Fien Maddens het requisitoir van het openbaar ministerie. Ze ging verder met het overzicht van de procedures die André Gyselbrecht inspande in de periode najaar 2011 tot de dag van de feiten op 31 januari 2012. “Hij schoof de schuld zelfs in de schoenen van Jef Vermassen”, zei aanklager Madddens.

“Door de procedure bij de vrederechter had Elisabeth Gyselbrecht van oktober 2011 tot april 2012 het exclusieve hoederecht over de kinderen. Bovendien werd Stijn een storingsverbod opgelegd. Op 14 oktober 2011 dienden Elisabeth en André ook een klacht in bij onderzoeksrechter Van De Putte voor het incident in de praktijk (waarbij Stijn Saelens de dokter aanviel en gearresteerd werd, LK) en de zedenfeiten door Stijn. Dat onderzoek was niet afgerond bij het overlijden van Stijn en werd dus gevoegd bij dit dossier. Dat onderzoek is in eer en geweten gevoerd door een onderzoeksrechter, niet door het parket. Bij zo’n onderzoek wordt geen rekening gehouden met de naam en faam van de indiener van de klacht, de familie Gyselbrecht, of de vermeende dader, uit de familie Saelens. Maar bij de klachtbevestiging eind november (voor Elisabeth) en begin december (voor dokter Gyselbrecht) zwakken ze de klacht af. Ze hebben het over ‘normvervaging’ en vragen dat de klacht geen gevolg krijgt. ‘We verdienen een tweede kans’, zegt Elisabeth. ‘Ik steun hen daarin’, bevestigt ook André Gyselbrecht”, aldus procureur Maddens.

Ondertussen is heel dat incestverhaal wel voor waar aangenomen in de pers – aanklager Maddens

“Op 24 december 2011 komt Stijn terug thuis van Australië. De politie wordt niet verwittigd zodat ze Stijn kunnen verhoren hoewel dat wel afgesproken was. Ook André belt de politie niet, hij had nochtans het nummer en kende de naam van de onderzoeksrechter uit zijn hoofd. “Ik heb raad gevraagd aan Jef Vermassen en hij zei dat ik alles gedaan heb wat ik kon. Ik kende de structuren van justitie niet. Had ik geweten dat ik rechtstreeks bij de onderzoeksrechter kon gaan, ik zou er zeker bij geweest zijn”, beweerde André Gyselbrecht in zijn meest recente verhoor van mei 2017″, aldus procureur Maddens.

Videobeelden van het verhoor

Ze toont daarbij de videobeelden van het verhoor. “Hij schuift de schuld nu dus in de schoenen van Jef Vermassen. Hal-lu-ci-nant! Meester Platteau (de huidige advocaat van André Gyselbrecht, LK), ik ben verwonderd dat u geen klacht hebt neergelegd tegen meester Vermassen wegens schuldig verzuim. Noch heeft u de stafhouder van meester Vermassen verwittigd om hem te melden dat Vermassen zijn cliënt verkeerd informeerde. Of wel gelooft u uw eigen cliënt”, beet procureur Maddens naar de verdediging van André Gyselbrecht.

Haar conclusie was duidelijk: “André wilde niet dat Stijn verhoord werd. Hij wilde gewoon dat Stijn niet zou verhuizen met de kinderen en Elisabeth. Stijn moest eraan. Die incestklacht was gewoon een joker, voor moest ‘plan A’ mislukken. En het is mislukt. Het lijk is gevonden, alle verdachten zijn gevonden. Maar ondertussen is heel dat incestverhaal wel voor waar aangenomen in de pers, ook in de zogenaamde kwaliteitskranten”, stelde aanklager Maddens.

Met een bos bloemen op de dorpel van het kasteel

Haar collega Céline D’Have nam over. “Het ging goed tussen Stijn en Elisabeth, na zijn terugkeer op 24 december. Hij stond daar, met een bos bloemen op de dorpel van kasteel Carpentier. Ze gingen samen wandelen met de kinderen, staken ze in bed bij de grootouders en praatten nog de hele avond. Ze vierden samen Kerstmis en nieuwjaar. Op een feestje, de zondag voor de feiten, was de sfeer opperbest. De buren, de vrienden, de hele omgeving zegt dat ze zich duidelijk verzoend hadden. Ze hadden samen beslist om twee weken naar Australië te gaan. Op het getapte telefoongesprek tussen Elisabeth en haar moeder, de dag van de vondst van het lijk, is duidelijk te horen hoe Elisabeth zegt dat ze het ‘goed hadden, dat ze weer content waren toope‘. En in die periode, waarin dat koppel elkaar weer teruggevonden heeft, wordt de put gegraven waarin Stijn Saelens’ lijk gegooid moest worden“, aldus aanklager D’Havé.

‘Stekeblind van liefde’

Volgens D’Havé is het een fabeltje dat Elisabeth Gyselbrecht in die periode ‘stekeblind van liefde’ was, zoals ze gisteren nochtans zelf zei op het moment dat ze haar vader vergiffenis schonk. Daarvoor liet ze het verhoor zien van Elisabeth van 20 maart 2012.

Op de beelden is een bedaarde Elisabeth te zien, die zegt dat ze haar vader nog gevraagd heeft waarom hij zijn problemen met Stijn niet heeft uitgesproken. “Is dat een hysterische vrouw, die blind is van liefde of is dat een rustige vrouw die op zoek is naar de waarheid?”, stelt ze een retorische vraag. Céline D’Havé hekelt ook de verdediging van André Gyselbrecht, die wellicht de vrijspraak zal vragen. “Ze zeggen dat André Gyselbrecht als Barack Obama is. Ah ja, die heeft ook Osama Bin Laden, het pure kwaad, laten vermoorden. Net zoals André Gyselbrecht Stijn Saelens heeft laten vermoorden. De verdediging zegt dat hij een held is, die alleen maar de vrijspraak verdient. Wel, wij verzetten ons daartegen. En wij hebben een heel sterk dossier.”