Allemaal voor Youlia’s hart: ex-klasgenoot steekt jong koppel dood

Speurders onderzoeken de dubbele moord in het Vlaskot. © BELGA
Redactie KW

Een 19-jarige vrouw uit Kuurne en haar vriendje (18) uit Kortrijk zijn in de nacht van zondag op maandag vermoord in een studentenhuis in de Oude-Vestingsstraat in Kortrijk. Youlia Soboleva en Nessar Jamshidi maakten geen schijn van kans tegen de messentrekkende Mohamad M. (20). De Iraniër wil niet zeggen waarom de twee dood moesten, maar het gerecht houdt ernstig rekening met de piste van een uit de hand gelopen liefdesaffaire.

Het drama voltrok zich in de loop van zondag op maandag in het Vlaskot, een studentenhuis met vierendertig studio’s in de Oude-Vestingsstraat, waar ook het Kortrijkse politiekantoor gevestigd is. Maandagmorgen vonden poetsvrouwen van ICS in Heule aan de lift het levenloze lichaam van de 18-jarige Afghaanse vluchteling Nessar Jamshidi in een plas bloed. De jongeman, die via het OCMW een kamer op de derde verdieping betrok, bleek vermoord met één messteek. In zijn studio troffen de speurders nog een lichaam, dat van een jonge vrouw. Het duurde uren voor zij geïdentificeerd kon worden.

Slachtoffer Youlia Soboleva maakte geen schijn van kans.
Slachtoffer Youlia Soboleva maakte geen schijn van kans.© GF

Het bleek uiteindelijk om de 19-jarige Youlia Soboleva te gaan, een studente Industrieel Productvormgeving aan de Howest uit Kuurne. De jonge Kuurnse maakte geen schijn van een kans tegen haar aanvaller en overleed door maar liefst achtentwintig messteken. “Tussen één en drie uur ‘s nachts hebben we wel wat lawaai gehoord in het gebouw maar we konden nooit vermoeden dat er zoiets gebeurd zou zijn“, zeggen enkele studenten die in het Vlaskot wonen. “We wonen hier vlakbij het politiecommissariaat. Dan verwacht je zoiets niet. We zijn allemaal enorm geschrokken”, klinkt het.

Bebloede man

Buurtbewoners konden de politie ondertussen op het spoor van de dader zetten. In het holst van de nacht hadden ze een bebloede man zien wegvluchten uit het studentenhuis. Op straat vond de politie ook een bloedspoor. Mee dankzij beelden van bewakingscamera’s in de straat konden ze het tracé van de dader reconstrueren. De man was naar zijn kot in de Toekomststraat gestrompeld, had ondertussen zijn mes weg gegooid in een dakgoot en had zich met een ambulance naar het AZ Groeninge laten brengen omdat hij bij de dubbele steekpartij ook gewond geraakt was. In het ziekenhuis slaagde de politie er uiteindelijk in om dader Mohamad M. (20) te arresteren.

De man, afkomstig uit Iran, weigerde echter ook maar één woord te zeggen. “Zo kennen we hem”, zeggen studenten die ook in de Toekomststraat op kot zitten. “We zagen hem hier wel geregeld, maar meer dan een ‘goeiedag’ wisselden we niet met elkaar. Hij leek ons eerder teruggetrokken. Een kalm en stil type, leek het. Het was voor ons dan ook schrikken toen we vernamen wat er gebeurd was en het hier ineens vol politie stond. Dit hadden we echt niet verwacht.”

Verdachte Mohamad M.
Verdachte Mohamad M.© GF

Klasgenoten

Opvallend: zowel de twee slachtoffers als dader Mohamad M. hebben een verleden in het VTI in Kortrijk, nu het Guldensporencollege. Nessar Jamshidi belandde er op zijn vijftiende in de OKAN-klas, Youlia Soboleva volgde er de richting ‘Design and Art’ en Mohamad M. uit de OKAN-klas werd er vorig jaar nog gehuldigd als laureaat voor het vak Lichamelijke Opvoeding door zijn leerkrachten. “We zijn geschokt door dit vreselijke nieuws en uiteraard overheerst een verdrietig gevoel bij de mensen die Youlia hebben gekend”, zegt Pedro Fioen van het Guldensporencollege. “De leerlingen die nood hebben aan ondersteuning kunnen terecht bij mezelf en de andere leerkrachten. Omgaan met dit verdriet is voor iedereen anders.”

Onverwacht zwanger

Uit het gerechtelijk onderzoek blijkt voorlopig dat Nessar en Youlia vrij snel nadat ze elkaar leerden kennen een relatie startten. Maandenlang onderhielden ze in het grootste geheim hun prille liefde. In maart vorig jaar raakte Youlia echter onverwacht zwanger. Ze besloot het kindje te houden, maar beviel in oktober twee maanden te vroeg van een dochtertje, A. Het kindje overleefde de premature geboorte niet. Daarop zouden Nessar en Youlia hun relatie verbroken hebben. Youlia postte wel nog een emotioneel bericht over haar dochtertje op sociale media. Tussen de vele droeve reacties stond er ook eentje van Mohamad M., die op dat moment ook in Kuurne woonde. De jongeman, telg van een bij het gerecht bekende familie en fanatiek fitnesser, bleek stapelzot van zijn dorpsgenote. De gevoelens waren niet wederzijds, maar toch bleef Mohamad M. het meisje lastigvallen. De familie van Youlia werd daarover in het ongewisse gelaten. “Youlia was nogal stil over dat soort zaken. Niemand van de familie heeft ooit iets over M. gehoord.”

Zwijgrecht

Waarom de stoppen in de nacht van zondag op maandag compleet doorsloegen bij Mohamad M. is nog niet helemaal duidelijk. “Mijn cliënt klaagt over hoofdpijn en de verwondingen die hij opliep bij het incident. Hij beroept zich voorlopig op zijn zwijgrecht maar zal, eens hij hersteld is, wel een verklaring afleggen aan de speurders“, aldus zijn advocaat Thierry Goffart. Het gerecht gaat echter uit van een compleet uit de hand gelopen liefdesaffaire.

Het zou Mohamad M. helemaal niet gezind hebben dat Youlia Soboleva opnieuw contact had met Nessar Jamshidi. “Wij weten nog van niets. De politie is één keer bij ons langs geweest maar veel wijzer werden we daar niet van“, zegt Youlia’s zus Anastassia. Vandaag, vrijdag, verschijnt Mohamad M. voor de raadkamer in Kortrijk, die moet beslissen over zijn verdere aanhouding. Of de verdachte de raadkamer iets wijzer kan maken, zal dus nog moeten blijken. Mohamad M. zit momenteel opgesloten in de gevangenis van Ieper. (LK/EDB/TVK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier