Advocaat Johan Platteau voelt de bui al hangen

18/04/18 om 14:55 - Bijgewerkt om 14:54

Advocaat Johan Platteau, de raadsman van André Gyselbrecht, zit druk te noteren. Ondertussen schudt hij met zijn hoofd en kijkt ontgoocheld achter zich naar zijn cliënt.

Advocaat Johan Platteau voelt de bui al hangen

© BELGA

De raadsman voelt de bui nu al hangen: al zijn argumenten worden één voor één door de rechtbank van tafel geveegd.

"Uit verklaringen, ook die van zichzelf, blijkt dat André Gyselbrecht een fixatie had op Stijn Saelens", zo stelt rechter Véronique Hameeuw. "Hij liet zich bij verschillende mensen onder meer denigrerend uit over zijn schoonzoon. Zo verklaarde hij dat Saelens met een mes in het dokterkabinet was binnengestormd, maar dat klopte niet."

Grensoverschrijdende feiten

"Samengevat: André Gyselbrecht was op de hoogte van de grensoverschrijdende feiten, liet een verslag opstellen door psychologe, liet het kindermeisje een brief opstellen en pas vier maanden later diende hij klacht in."

Delen

Het voorwendsel dat justitie niets deed, mist elke grond van realiteit

"Voorts blijkt uit zijn klachtbevestiging van december 2011 dat hij de feiten nuanceerde en dat hij vermoedde dat ze niet uit pedofiele neigingen gebeurden. Hij suggereerde dat er geen verder gevolg moest komen, op voorwaarde dat Stijn Saelens begeleiding volgde. Wat ook gebeurde."

"Uit niets blijkt dus dat de onderzoeksrechter of de onderzoekers niet ad-rem reageerden. Het voorwendsel dat justitie niets deed, mist elke grond van realiteit. Objectief gezien is daar geen bewijs voor. Uit het onderzoek blijkt bovendien dat hij toen al de moordopdracht had gegeven."

"Ook het samenroepen van een persconferentie na zijn eerste invrijheidsstelling in 2012 waarbij hij zijn toenmalige raadsman (Jef Vermassen, LK) liet bellen naar journalisten met details over de zedenfeiten, kan op zijn minst als merkwaardig worden omschreven."

"Zowel de grensoverschrijdende handelingen als het verwijt dat justitie niets deed, werden door André Gyselbrecht naar voren geschoven op het moment dat de moordopdracht al gegeven was. Die voorwendsels houden dus geen steek."

Meer nieuws uit

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!