Achttien maanden voorwaardelijk voor man uit Ardooie die 10.000 xtc-pillen verkocht

Redactie KW

De Brugse strafrechter heeft een 20-jarige man uit Ardooie veroordeeld tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van 18 maanden voor het dealen van xtc en cannabis. Lander A. dealde al erg veel toen hij nog minderjarig was. Zijn kompaan Joshua O. (25) kreeg een werkstraf van 300 uur opgelegd.

Tijdens een groot drugsonderzoek in Dendermonde vonden de speurders het nummer van Lander A. in de gsm van een grote Nederlandse dealer. Verder onderzoek toonde aan dat de drugs werden afgeleverd bij Joshua O. uit Roeselare. Samen verkochten ze op grote schaal cannabis, A. hield zich vooral bezig met de xtc. Volgens het openbaar ministerie ging het in totaal om ongeveer 10.000 xtc-pillen en acht kilogram cannabis.

Lander A. was net 18 geworden toen hij in het voorjaar van 2015 werd opgepakt. Daardoor werd hij eigenlijk enkel vervolgd voor de paar honderd pillen die hij in die enkele weken als meerderjarige al had verkocht. Zijn advocaat Joris Van Maele drong in eerste instantie aan op een werkstraf, tot de beklaagde opnieuw in de cel belandde voor drugsfeiten. Uiteindelijk vroeg de verdediging om de jongeman strenge voorwaarden op te leggen. De rechter ging daarop in en besliste onder andere dat A. de komende vijf jaar geen dancings mag bezoeken.

Werkstraf van 300 uur

Voor Joshua O. werd een gevangenisstraf van 37 maanden gevorderd, maar de rechter legde hem uiteindelijk een werkstraf van 300 uur op. Als hij de werkstraf niet of onvolledig uitvoert, moet hij alsnog 37 maanden naar de cel. De Alfa Romeo van de jonge Roeselarenaar werd verbeurd verklaard. Zijn zus kreeg opschorting van straf voor haar beperkte rol in de zaak.

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier