Achttien maanden met uitstel voor mensenhandel en huisjesmelkerij

15/11/17 om 15:00 - Bijgewerkt om 16:51

De Brugse correctionele rechtbank heeft een Pools echtpaar uit Rumst veroordeeld tot 18 maanden gevangenisstraf met uitstel voor mensenhandel. De beklaagden buitten hun werknemers uit en lieten hen in mensonwaardige omstandigheden leven.

Achttien maanden met uitstel voor mensenhandel en huisjesmelkerij

In januari 2014 kwam bij de politie informatie binnen over de praktijken van Tomasz (37) en Patrycja M. (33). Ze zouden Poolse arbeiders uitbuiten op werven in Knokke, Antwerpen en Turnhout. De verdachten ronselden werknemers en beloofden hen 2.500 euro per maand. In de praktijk kregen de slachtoffers veel minder geld en werden ze door hun werkgevers ernstig beknot in hun vrijheid. In totaal bleken 23 arbeiders ook niet correct aangemeld bij de RSZ.

Bij een huiszoeking werd op 6 februari 2014 vastgesteld dat verschillende Poolse arbeiders in slechte omstandigheden moesten samenhokken in een woning in Blankenberge. In het huis stonden twee veldbedjes en lagen een heleboel matrassen op de grond. De Poolse eigenares van het pand werd enkel vervolgd voor huisjesmelkerij. Anna L. (45) werd veroordeeld tot een jaar gevangenisstraf met uitstel.

De rechter veroordeelde het echtpaar M. uiteindelijk tot 18 maanden celstraf met uitstel. In totaal kregen ze een geldboete van 84.000 euro opgelegd, waarvan 49.000 euro met uitstel. De drie beklaagden zijn hun burgerrechten voor vijf jaar kwijt.

(BELGA)

Meer nieuws uit

Lees meer over:

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!