Achttien maanden cel voor twee oplichters met zwarte biljetten uit Waregem en Dentergem

Redactie KW

Het duo ontfrutselde een ondernemer maar liefst één miljoen euro. Het slachtoffer kwam met het geld over de brug na een demonstratie waarbij zwarte briefjes omgetoverd konden worden in biljetten van 100 of 200 euro of zelfs vermenigvuldigd konden worden.

Voor Abdelhamid D. (49) uit Dentergem was het niet de eerste keer dat hij voor dergelijke feiten voor de rechtbank stond. In 2012 werd hij al eens in Kortrijk veroordeeld omdat hij maar liefst vijf West-Vlaamse zakenmannen met dezelfde truc geld afhandig maakte. ‘Wash wash’ heet de manier van oplichting, ook wel ‘la méthode africaine’ genoemd. Daarbij geven de oplichters eerst een demonstratie waarbij ze zwart gemaakte bankbiljetten weer wit wassen. De eerste keer doen ze dat met echte biljetten, waardoor het slachtoffer denkt dat ze ter goeder trouw zijn. De volgende keer blijkt dan dat het om vals geld of gewoon papiersnippers gaat, maar tegen dan heeft het slachtoffer meestal al zwaar ‘geïnvesteerd’ en zijn de oplichters gaan lopen met het geld.

De zaak waarvoor Abelhamid D. deze keer samen met zijn schoonbroer Hafid T. (37) uit Waregem voor de rechter stond, was nog spectaculairder. “Ze maakten mijn cliënt wijs dat ze van één biljet van honderd euro drie geldige bankbiljetten konden maken“, legde advocate Joke Vanbelle uit. Zij stond de gedupeerde ondernemer bij.

(LSi)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier