Aardappelboerderij uit Wervik beboet na ongeval met jobstudent

© Getty Images
Redactie KW

Aardappelboerderij De Stoppeleire uit Wervik is in de Brugse strafrechtbank veroordeeld voor een arbeidsongeval waarbij een vijftienjarige jobstudent zwaargewond raakte aan zijn hand. De rechter legde de firma woensdag een geldboete op van 18.000 euro, waarvan 4.500 euro effectief.

Op 25 augustus 2015 was Y.D. uit Wervik als jobstudent aan de slag op het bedrijf in de Ieperstraat toen zijn linkerhand plots klem kwam te zitten tussen twee ijzeren rollen van een aardappeldroogmachine. De spieren werden zwaar geraakt waardoor de jongen zijn duim en pink niet meer bij elkaar kan brengen. Een inspectie wees uit dat de roterende delen van de twintig jaar oude machine niet afgeschermd waren. Bovendien werd er geen risicoanalyse uitgevoerd bij de inwerkingstelling van het toestel.

Maar de landbouwer betwistte tijdens de pleidooien alle aantijgingen en vroeg de vrijspraak. “Mijn cliënt kocht die machine destijds bij een specialist en ging ervan uit dat die in orde was“, aldus zijn advocaat. Volgens de landbouwer lag de schuld bij het slachtoffer. Maar de rechter dacht daar woensdag anders over en oordeelde dat nalatigheden bij het bedrijf tot het ongeval hebben geleid. Het slachtoffer kreeg een schadevergoeding toegekend van net geen 20.000 euro.

(AFr)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier