Aantal gauwdiefstallen in Brugge daalt sterk

21/01/18 om 12:20 - Bijgewerkt om 12:19

Het aantal winkel- en gauwdiefstallen in Brugge is de jongste jaren spectaculair gedaald. Vooral in de laatste categorie zijn de cijfers opvallend: van 1.147 in 2012 naar 302 in 2017. Veel heeft te maken met de inzet van het speciale anti-diefstalteam. Tijdens drukke weekends gaan zij in burger op pad om (potentiële) dieven te vatten. "Ook het sensibiliseren van winkeliers en burgers draagt bij tot de resultaten", zegt hoofdinspecteur Tony Craenhals.

Aantal gauwdiefstallen in Brugge daalt sterk

Drukte in Brugge... © MM

Het speciale team van de Brugse politie kwam de voorbije maanden al diverse keren in het nieuws. In november konden ze twee winkeldieven op heterdaad betrappen bij een diefstal in de Fnac. Vorig weekend was het weer van dat: de recherche kon toen twee professionele dieven klissen die vlak voordien negen T-shirts stalen. Daarbij maakten ze gebruik van een ingenieuze dieventas. Eenzelfde verhaal afgelopen zomer: na een lange observatie kon het anti-diefstalteam twee Algerijnen vatten die voor 2.000 euro T-shirts hadden gestolen bij Superdry.

Toeval is het stelselmatig klissen van de dieven niet, zo blijkt. Binnen de Brugse recherche is een speciaal team opgericht dat zich specifiek bezighoudt met het voorkomen en vaststellen van winkel- en gauwdiefstallen. "Enkele jaren geleden besliste de korpsleiding om de aanpak van gauwdiefstallen op te nemen in het zonaal veiligheidsplan. Ook de aanpak van winkeldiefstallen krijgt de nodige aandacht", verklaart Tony Craenhals, hoofd van het team.

Agenten in burger

Over de concrete aanpak kan de dienst zich - logischerwijs - niet uitspreken. "Elk teamlid krijgt intern een opleiding over het fenomeen gauw- en winkeldiefstallen. Dat gaat van observatietechnieken tot de detectie van 'verdachte handelingen'. Maar terreinervaring is natuurlijk doorslaggevend: hoe meer ervaring, hoe efficiënter het optreden van de politie", zegt hoofdinspecteur Craenhals. De agenten gaan steeds in burger op pad en hanteren afhankelijk van de situatie een andere tactiek. "Het actieterrein bevindt zich zeker niet enkel in de straten zelf. De patrouilles bezoeken ook winkels en mengen zich tussen de massa aan de bushaltes of in het marktgebeuren. Vaak vatten ze ook post aan onze toeristische bezienswaardigheden."

Delen

Ook het aantal winkeldiefstallen daalt

Door de opgebouwde ervaring spreken de resultaten alvast voor zich. Het aantal winkel- en gauwdiefstallen in Brugge zijn de laatste jaren spectaculair gedaald. Vooral in de laatste categorie zijn de cijfers opvallend: van 1.147 in 2012 naar 302 in 2017. Ook het aantal winkeldiefstallen daalt. Daar vallen vooral de goede cijfers van de voorbije zomermaanden op. In juni, juli en augustus samen waren er 51 geregistreerde diefstallen. Al blijft er werk aan de winkel. In maart 2017 bijvoorbeeld waren er 44 meldingen "Met veel winkeliers is een goed contact gelegd. We proberen hen zoveel als mogelijk op de hoogte te brengen van onze aanwezigheid", zegt Craenhals.

Preventief werken

Naast het repressieve optreden van de politie hebben ook de preventieve initiatieven van vele partners, zoals de preventiedienst van de stad en De Lijn, geleid tot de dalende cijfers. De unit geeft ook lezingen gegeven aan onder meer de lokale gidsenverenigingen en is steeds aandachtig voor nieuwe partners. "Daar waar in 2008 na heterdaad betrapping 86 arrestaties werden verricht door het team, werden in 2017 nog 18 personen gearresteerd. De preventieve maatregelen lijken dus hun vruchten af te werpen. Het team kan op die manier zijn aandacht verscherpen op de aanpak van de georganiseerde en rondtrekkende winkeldieven", besluit Tony Craenhals.

(MM - foto MM)

Meer nieuws uit

Lees meer over:

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!