Aannemer riskeert jaar cel voor onveilige asbestverwijdering naast kinderopvang

© Getty Images/iStockphoto
Redactie KW

De zaakvoerder van een voormalig Kortrijks saneringsbedrijf riskeert een jaar effectieve celstraf voor een waslijst aan sociale inbreuken en inbreuken op de welzijnswet. Hasan Ö. liet zijn werknemers op een totaal onveilige manier asbest verwijderen, onder meer op een werf naast een kinderopvang in Brugge. “Dit is een cowboy in de bouwsector”, stelde de arbeidsauditeur.

In de loop van 2016 en 2017 kreeg aannemer Hasan Ö. (39) uit Kortrijk liefst elf processen-verbaal wegens tal van inbreuken op werven in Brugge, Moerzeke, Doornik, Menen, Kortrijk en Gent. Ondanks een eerdere veroordeling trok de man zich helemaal niets aan van de regelgeving rond asbestverwijdering. “Zijn arbeiders kregen geen opleiding en waren onvoldoende beschermd tegen de blootstelling aan asbest“, stelde arbeidsauditeur Filiep De Ketelaere. “Werven werden niet afgesloten en er werd geen of onvoldoende signalisatie geplaatst. In sommige gevallen werd het toezicht belemmerd en zelfs wanneer een werf werd stilgelegd door de inspectie zette de beklaagde zijn werkzaamheden onverstoord verder. Dit is een cowboy in de bouwsector.”

De meest flagrante inbreuken pleegde O. tijdens werkzaamheden aan een kerk naast kinderopvang Kakelbont langs de Knotwilgenlaan in Sint-Andries. Op 28 augustus 2016 waren zijn werknemers de asbesthoudende leien van het dak aan het verwijderen. “Ze wierpen de brokstukken van een hoogtewerker naar beneden in een zone die helemaal niet was afgebakend of van signalisatie voorzien. Er werd ook geen verneveling gebruikt om de stofvorming op die warme zomerdag tegen te gaan. Ouders met kinderen liepen er voorbij terwijl zij nietsvermoedend aan asbest werden blootgesteld“, aldus de arbeidsauditeur, die voor Ö. een jaar effectieve celstraf en een totale geldboete van 32.400 euro eiste.

De advocate van Ö. riep ter verdediging culturele verschillen in. “Mijn cliënt is niet van kwade wil maar beseft gewoon niet dat de wetgeving in België veel strikter is dan in Turkije. Bovendien spreekt hij amper Nederlands. Hij stond er als zaakvoerder helemaal alleen voor en op een bepaald moment groeide het vele werk boven zijn hoofd. Nu ziet hij in dat hij ernstige fouten maakte.” H&C Group, het bedrijf van Ö., werd uiteindelijk failliet verklaard maar de man richtte in Antwerpen een nieuw bedrijf op. Volgens de arbeidsauditeur werden intussen alweer twee nieuwe processen-verbaal opgemaakt wegens gelijkaardig inbreuken. De uitspraak volgt op 13 maart.

(AFr)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier