7 Brazilianen riskeren 4 jaar cel voor cannabisplantages in Brugge en Wenduine

18/12/17 om 11:00 - Bijgewerkt om 14:07

In totaal werden meer dan 2.400 plantjes aangetroffen. Voor de kopstukken vorderde het openbaar ministerie vier jaar effectieve celstraf.

7 Brazilianen riskeren 4 jaar cel voor cannabisplantages in Brugge en Wenduine

De feiten kwamen toevallig aan het licht tijdens een buurtonderzoek na een inbraak in Wenduine, een deelgemeente van De Haan. De politie kreeg argwaan door enkele waterplassen en een opvallende cannabisgeur in de gang van een woning in het Sparrenbospad. Op 19 april 2013 werd op zolder inderdaad een cannabisplantage van ruim 600 plantjes aangetroffen.

Wesley R.d.A., Cleber V. en Rafael M.G.G. werden opgepakt en zaten enkele maanden in voorhechtenis. In hun huurauto werden sleutels teruggevonden van drie panden in Brugge. In twee panden werden cannabisplantages van 900 plantjes aangetroffen. Het huis in de Loppemstraat werd door de Brazilianen gebruikt als uitvalsbasis.

Voor de drie kopstukken vorderde het OM vier jaar effectieve celstraf. Enkel Cleber V. kon geklist worden, de andere kopstukken staan nog steeds internationaal geseind. "Mijn cliënt had geld nodig om zijn gezin in Brazilië te onderhouden, maar speelde zeker niet de grootste rol in het dossier", pleitte Floor Ameye, advocate van V. De verdediging vroeg om een straf met uitstel. De vier Brazilianen die als plukkers werden ingeschakeld, riskeren bij verstek twee jaar effectieve gevangenisstraf. In totaal werd 343.000 euro verbeurdverklaring gevorderd.

De rechter doet op 12 februari uitspraak.

(BELGA)

Meer nieuws uit

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!