37 maanden effectief voor geweld tegen politiemotard

© Getty Images/iStockphoto
Redactie KW

De Brugse strafrechter heeft een 31-jarige man bij verstek veroordeeld tot 37 maanden effectieve gevangenisstraf voor weerspannigheid en slagen en verwondingen op een motard van de politiezone Het Houtsche. Het openbaar ministerie had voor Silvester L. slechts 18 maanden effectief geëist. Zijn kompaan kreeg een jaar effectief.

Op 6 september 2015 moest de inspecteur van politiezone Het Houtsche in Oostkamp het verkeer tijdens en na een wielerwedstrijd in goede banen leiden. R.B. hield een voertuig tegen dat aan hoge snelheid kwam aangereden. De bestuurder stopte even, maar reed dan toch weer door. Toen Silvester L. uiteindelijk toch stopte, weigerde hij zijn papieren te tonen aan de politieman.

Samen met zijn passagier Kenny D. (36) ging L. het slachtoffer te lijf. “Voor een keer heb ik eens de kans om op een blauwe te kloppen“, riep hij volgens getuigen. R.B. had zijn motorhelm nog op, maar kreeg toch zware slagen tegen zijn hoofd. Na het incident was de helm zelfs kapot. Het slachtoffer hield aan de feiten een hersenschudding, nekklachten en oorsuizingen over. Een deskundige zal de precieze schade bij R.B. moeten vaststellen. De politiezone Het Houtsche kreeg een schadevergoeding van ruim 20.000 euro toegewezen.

Opvallend genoeg raakte dezelfde motard op 9 augustus 2017 zwaargewond tijdens een andere wielerwedstrijd in Beernem. R.B. had niet opgemerkt hoe een bestelwagen van de seingevers toestemming had gekregen om de weg te dwarsen. Door de crash liep het slachtoffer een hersenschudding en een zware knieblessure op. De rechter heeft de onmiddellijke aanhouding van Silvester L. bevolen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier