30 maanden cel voor mensensmokkelaars die crashten in staart van file

15/11/17 om 16:17 - Bijgewerkt om 16:15

De Brugse strafrechter heeft twee Irakezen en een Iraniër bij verstek veroordeeld tot 30 maanden effectief gevangenisstraf voor mensensmokkel.

30 maanden cel voor mensensmokkelaars die crashten in staart van file

Na een wilde achtervolging crashten de beklaagden in Noord-Frankrijk in de staart van een file.

In de nacht van 4 op 5 mei 2016 voerde Mohamed A. maar liefst 22 vluchtelingen van het vluchtelingenkamp in Grande-Synthe naar de snelwegparking in Jabbeke. Toen de Irakees de politie rond 6.30 uur in de gaten kreeg, stoof hij met de Audi A4 weg in de richting van Frankrijk. Op de E40 haalde de wagen met Britse nummerplaat snelheden tot 200 kilometer per uur.

Ondertussen was op de A16 in de buurt van Duinkerke een ongeval gebeurd. De politie besloot om de mensensmokkelaars onder vuur te nemen, maar zelfs met een lekke achterband bleven ze doorrijden. Twee verdachten liepen wel ernstige schotwonden in de rug en de schouder op. De bestuurder werd in zijn hand geraakt. Uiteindelijk knalde de Audi ter hoogte van Koudekerke aan minstens 160 kilometer per uur in de staart van de file. "Het mag een wonder heten dat er geen doden vielen", klonk het in het vonnis.

Mohamed A. gaf toe dat hij het voertuig bestuurde in opdracht van een smokkelbende. Bovenop de gevangenisstraf van 30 maanden kreeg hij ook nog een geldboete van 132.000 euro, waarvan de helft met uitstel. De drie andere inzittenden beweerden dat ze zelf een slachtoffer waren. De Iraniër Zana H. (35) en de Irakees Karzan A. (31) werden toch veroordeeld tot 30 maanden cel en een boete van 6.000 euro. Aan het verhaal van Moustafa I. (23) hechtte de rechter wel geloof. De Irakees werd enkel voor zijn illegaal verblijf in België veroordeeld tot drie maanden celstraf en 600 euro geldboete.

(BELGA)

Meer nieuws uit

Lees meer over:

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!