25 jaar voor doodslag op Elly : “Ik ben zo beschaamd”

Elly Buysse werd maandenlang mishandeld en stierf door geweld van haar stiefvader. © GFGF
Laurens Kindt

Kenneth Samaille (31) uit Menen is door het hof van assisen veroordeeld tot 25 jaar opsluiting voor de doodslag op zijn stiefdochtertje Elly Buysse (2) en de slagen die hij haar maandenlang gaf. De beschuldigde hield jarenlang vol dat hij niet de bedoeling had om het kind te doden, maar daar geloofde de jury niets van.

Openbaar aanklager Serge Malefason had in zijn gekende stijl al de voorzet gegeven die de jury alleen nog maar moest binnenkoppen. Al twee jaar lang houdt Kenneth Samaille vol dat hij op 20 november 2017 niet de bedoeling had om Elly te doden toen hij haar een keiharde vuistslag gaf uit pure frustratie. “U zit hier met gekruiste armen te zeggen dat u het niet zo gewild hebt. Dat is uw houding. Waarom zegt u dat? Om de heel eenvoudige reden dat u uw verantwoordelijkheid ontloopt. De waarheid is dat Elly dood moest. Dat bewijst niet alleen de slag die hij gegeven heeft, maar ook uw zwijgen nadien. Had u de dokters gezegd wat er gebeurd was, had Elly misschien een kleine kans om te overleven. Maar van Kenneth Samaille moest ze dood”, stelde de aanklager.

Kille graf

Ook voor de slagen en verwondingen waren er volgens de aanklager voldoende bewijzen. “Luister naar Elly”, vroeg hij de jury. “Spreken kon ze nog niet maar haar non-verbale gedrag sprak boekdelen. Ze klampte zich vast aan volwassenen die ze vertrouwde: haar vader Davy, de kleuterjuffen, het personeel van de crèche. Ze evolueerde van een levenslustige peuter naar een bang kind dat huilde wanneer ze van Assenede naar Menen moest. Dat was haar manier om te spreken, want echt praten kon ze nog niet. Luister naar haar, het is het enige wat ze vanuit haar kille graf nog aan ons kan zeggen”, vroeg Serge Malefason.

Zwaar geweld

Kenneth Samaille.
Kenneth Samaille.© LK

Advocaten Hans Beerlandt en Tabita Latruwe deden er vervolgens alles aan om de jury ervan te overtuigen dat het toch niet zo was. “Kenneth zag de kinderen graag. Hij heeft altijd goed voor zijn stiefbroertje, het kind van zijn ex-partner en voor Elly en haar broertje gezorgd”, pleitte de verdediging. Volgens de advocaten heeft Kenneth Samaille nooit beseft dat zijn gedrag levensbedreigend was voor Elly en had de beschuldigde ook niets te maken met de verdachte verwondingen die al sinds de zomer van 2017 bij Elly opgemerkt werden. Twee keer geloofde de jury hen niet. “Het uiterst zware geweld bewijst zijn oogmerk om te doden”, vond de jury.

Geen maximumstraf

Openbaar aanklager vorderde daarop 30 jaar opsluiting, de maximumstraf, maar dat vonden jury en hof dan weer een brug te ver. Ze hielden rekening met zijn moeilijke jeugd, getekend door een agressieve vader met een zwaar drankprobleem, en gaven hem uiteindelijk 25 jaar cel. “Dat is een zware straf voor zware feiten. Maar dat is geen straf die u alle hoop moet doen opgeven. Het is ook geen straf waaruit blijkt dat de maatschappij u zou opgeven”, zei voorzitter Willem De Pauw. Hij legde uit dat de maximumstraf heel bewust niet werd opgelegd. “U bent geen gevoelloos mens, dat hebben we hier gezien deze week, maar er is nog veel werk aan de winkel”, besloot hij.

In zijn laatste woorden had Kenneth Samaille dit zelf ook al impliciet toegegeven. “Sorry zeggen, dat zijn niet de juiste woorden. Want er zijn woorden te kort om deze daad te verwoorden. Het spijt me zo erg wat ik heb gedaan met Elly. Ik voel me zo beschaamd. Ik heb de dood echt niet gewild. Ik geraakte mijn zelfcontrole kwijt. Wat ben ik een enorme klootzak.”. Binnen zes jaar kan Kenneth Samaille zijn vervroegde vrijlating vragen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier