23 ANPR-camera’s extra op grondgebied Kortrijk-Kuurne-Lendelede

Politie en burgemeesters stelden het camerschild voor. © JVGK
Axel Vandenheede

Politiezone Vlas, die bestaat uit Kortrijk, Kuurne en Lendelede, heeft binnen enkele maanden een camerschild met 46 ANPR-camera’s.

Een ANPR-camera is een camera met nummerplaatherkenning. Nu al beschikt de zone over 23 van dergelijke camera’s: drie politievoertuigen zijn uitgerust met in totaal 13 camera’s, terwijl er 10 ANPR-camera’s van het Kortrijkse parkeerbedrijf Parko in het Kortrijkse winkelwandelgebied hangen die pz Vlas ook kan consulteren.

1.500 hits na één maand

“Sinds juni loopt er een proefproject met één ANPR-camera op de N50 in het grensgebied van Kooigem en Bellegem”, legt Vincent Van Quickenborne (Open VLD), burgemeester van Kortrijk en voorzitter van het politiecollege, uit. “De cijfers zijn ongelooflijk: na één maand las die camera 100.000 nummerplaten en die leverden 1.500 hits op. Dat wil zeggen dat 1.500 wagens speciale aandacht vroegen van de politie.”

Ook in Kuurne en Lendelede

Deze resultaten zorgden ervoor dat het politiecollege besliste om in Kortrijk, Kuurne en Lendelede eveneens vaste ANPR-camera’s te voorzien op belangrijke wegen. “In Lendelede komt er eentje op de N36. In de toekomst kunnen er nog bijkomen”, aldus burgemeester Carine Dewaele (CD&V). De Kuurnse burgemeester Francis Benoit (CD&V) mag zes vaste ANPR-toestellen aankondigen. “Op de R8 komen er een paar en verder in de grensgebieden met Bavikhove en Lendelede.”

23 ANPR-camera's extra op grondgebied Kortrijk-Kuurne-Lendelede

Op grondgebied Kortrijk is er al eentje actief sinds deze zomer en komen er nog 15 bij. “Op de op- en afritten van de R8 komen er systematisch, net als op de Pottelberg en in de Condédreef. Er komen er ook in Aalbeke en Rollegem”, aldus nog Vincent Van Quickenborne.

Kostprijs van de investering: 300.000. De gemeenten zelf betalen elk hun deel. Voor Lendelede is dat 20.000 euro, voor Kuurne 80.000 euro en voor Kortrijk 200.000 euro.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier