1.600 euro boete voor man die 1.200 obussen verzamelde

Redactie KW

De rechtbank van Ieper veroordeelde een man uit Westrozebeke tot een boete van 1.600 euro waarvan een deel met uitstel nadat bij hem 1.200 obussen in beslag werden genomen. J.V. bleek ook enkele geweren te hebben.

J.V. groeide op in een landbouwersgezin in Westrozebeke waar hij zijn vader regelmatig obussen uit de grond zag halen. Die werden in dit tijd zonder veel poeha naar de ijzerhandelaar gedragen. V. raakte gefascineerd door het oorlogstuig en reed met zijn fiets de Westhoek af naar obussen. Zijn verzameling raakte echter wat groot en ondertussen werd de wetgeving strenger. De man moest zich zelf verantwoorden voor de rechter voor het bezit van oorlogsmunitie.

Tussen zijn 1.200 obussen bevonden er zich nog twintig geladen tuigen. Van zijn halfautomatische .22 met geluidsdemper bleek de vergunning te zijn vervallen. Ook werden er een paar flesjes uit WO I meegenomen door DOVO. In die flesjes, die in granaten werden gestopt, bevond zich een vloeistof. Eenmaal ontploft, kwam er gevaarlijk gas vrij. Zelfs de lege flesjes zijn gevaarlijk, want er blijft nog altijd wat van de stof achter en die is kankerverwekkend.

De beklaagde, die bijna 60 jaar oud is, moet nu een boete betalen. Zijn spullen krijgt hij niet meer terug.

(CMW)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier